Пострадалото тежко от стоварила се върху му футболна врата момче

...
Пострадалото тежко от стоварила се върху му футболна врата момче
Коментари Харесай

Раненото на спортна площадка дете се подобрява


Пострадалото тежко от стоварила се върху му футболна врата момче от Пазарджик се усъвършенства, въпреки и доста постепенно. Така споделят неговите родственици. От деня на случая – 24 септември, те всеки ден прекарват по няколко часа пред Интензивното поделение с вярата да чуят добра вест за детето си.
Те не могат да влязат да го видят поради специфичния режим в Интензивното поделение.
Лекарският екип не смее да се ангажира с прогнози. На въпросите ни дадоха отговор сбито, че няма смяна в положението на момчето от началото на седмицата и към момента не се знае какъв ще бъде изходът за него.
13-годишният младеж беше ранен при игра на футбол на една от новите общински детски площадки, построена единствено преди 5 години. Инцидентът стана на 24 септември. Оттогава не е идвал в схващане. Беше изработен опит за прекъсване на командното дишане, само че несполучлив. Малкият пациент към момента диша с инсталация.
Единствената оригиналност е, че потърпевшото дете към този момент мърда краката си. Но към момента е в кома, описа бабата Катя Камберова.
След нещастието по-малката му сестричка, която е на 8 години, е тъжна, потисната, не върви на учебно заведение. Родителите обаче не са се съветвали с психолог за казуса – споделят, че са прекомерно разтревожени за брат й.
Все още се пробват да проумеят по какъв начин се е случила нещастието с него. По думите им, момчето е доста слабичко, тежало 30-35 кг. Залюляло се е, хванало се с ръце за горната греда и по този начин е провокирало рухването, което пък буди у роднините въпроса толкоз ли нестабилни са оборудванията, че да паднат при такова релативно леко натоварване. Ако са били заварени основите, вратата е щяла да издържи.
Има пропуски при поддържането на спортната площадка и отговорните за това би трябвало да понесат отговорността си, акцентира Сали Демир, братовчед на бабата Катя.
Роднина на фамилията пък споделя, че преди години и нейният внук потърпевш на същата площадка. Ударил си ръката на една врата и я счупил. За този случай обаче хората от семейството не са сигурни дали повода е в необезопасени уреди, тъй като и до момента не знаят тъкмо по какъв начин е станала злополуката.
Ромите желаят и в тяхната махала общината да направи хубави спортни площадки, с цел да има къде да играят децата. Сега те вървят на тези в българските квартали, само че стават спречквания с българчета. Те ги пъдят, а ромчетата вървят, когато няма никой. Роднините на раненото момче са уверени, че в случай че е имало възрастни хора в близост по време на случая, е можело да се избегнат тежките последствия.
Бащата на потърпевшото момче настойчиво отхвърля да каже името си. Той е гурбетчия, виждал е сходни спортни площадки в развитите страни и споделя, че спрямо тях тукашните не са по този начин добре обезопасени. Нямат задоволително омекотяващи настилки, а изкуствената трева е прекомерно хлъзгава.
Заради трагичния случай шефът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пазарджик Йордан Йордан Рогачев разпореди на общините, учебните заведения и детските градини да ревизират сигурността на всички детски и спортни площадки в района. Даден е едномесечен период, след който резултатите ще бъдат систематизирани и където има проблеми, ще се вземат ограничения.
За момента не са събирани настоящи данни за инспекциите, заяви представителят на Министерство на вътрешните работи Мирослав Стоянов./Дарик
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР