Постоянство, редовни тренировки и здравословен хранителен режим – това са

...
Постоянство, редовни тренировки и здравословен хранителен режим – това са
Коментари Харесай

Как да останете във форма, ако често ви се налага да пътувате?

Постоянство, постоянни тренировки и здравословен хранителен режим – това са нужните условия за поддържане на отлична физическа форма. Възможно ли е обаче да не им измените даже и в случай че ви се постанова да пътувате постоянно, пита фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net?

Когато сте на път, целият ред се обърква: по какъв начин да спазвате фитнес стратегия, когато няма комфортна зала, в която да тренирате… а и е мъчно да си набавите нужната храна. Независимо дали пътувате за наслаждение или по работа, цялата ви дневна стратегия се разбърква. И е доста елементарно да се оставите на течението, или по-скоро, да оставите тялото си на назад във времето, пробвайки се да се нагодите по отношение на новата обстановка.

Но допустимо ли е все пак да избегнете всичко това? Разбира се! Ето по какъв начин:

Спорт на всички места

Ако за вас думата " подготовка " наложително е обвързвана с фитнес зала, машини и кардио уреди, бързо изтрийте това факсимиле от мозъка си. Разбира се, в случай че сте отседнали в хотел със спортна зала, задачата ви се улеснява доста. Просто би трябвало да включите визитите й в програмата си. Ако обаче зала липсва, ще би трябвало да бъдете изобретателни. Което значи да упражнявате някъде навън или в хотелската си стая.

Използвайте тази универсална подготовка

Има редица ефикасни извършения със лична тежест, които са идеални за обстановката. Упражнения за ръце, извършения за гърди, извършения за дупе? Каквото и да упражнявате, няма проблем! Има задоволително разновидности за трениране със лична тежест, които можете да извършите на всички места и когато и да е. Ето една такава примерна подготовка:

  •  3 серии по 10 клекове
  •  3 серии по 10 лицеви опори
  •  3 серии по 10 напади с всеки крайник
  •  3 серии по 10 коремни преси с извъртане (ляво коляно среща десен лакът и обратно)
  •  3 пъти по 30 секунди задържане в позиция планк

Разбира се, тренировката не е от най-натоварващите, изключително за по-напредналите, само че сигурно е по-добре от нищо. Ако пътувате с автомобил, имате чудесната опция да сложите в багажника два дъмбела и да изпълнявате тези извършения с допълнтиелна тежест, за по-голяма компликация, или да разнообразите с нови извършения като гребане и избутване от лег.

Вакуумките да вземем за пример са едно от доста извършения за стомах, които не изискват специфични условия и уреди и може да бъде изпълнявано на всички места и когато и да е. Просто всмуквате корема във вътрешността, като издишвате всичкия въздух и задържате колкото можете.

Всеки пет минути се броят

Вече споменахме, че програмата на ново място постоянно е разбъркана, само че е изцяло допустимо да бъдат отделени 5 минути няколко пъти денем. Дали ще вършиме клекове или лицеви опори, дали неусетно за останалите ще вършиме вакуумки, изборът е ваш. Всяко физическо изпитание носи изгода на тялото ви.

Направете най-хубавото съгласно обстановката

Възползвайте се от това, което предлага мястото. Например, в случай че сте на море или планина, не пропускайте опцията за HIIT спринтове на плажа или кардио по горските пътеки. Ако сте в град, си организирайте дълги турове пешком. Неусетно ще опознаете мястото, изразходвайки калории. Създавайте си някаква физическа интензивност денем даже и да не е толкоз интензивна.

Храната – най-голямото предизвикателство

Със спорта може и да е мъчно, само че с храненето е още по-сложно. Защото, даже и да не упражнявате, в случай че се храните добре, единствено може да загубите малко мускулна маса, само че няма да натрупвате мазнини.

Когато сте си у дома е по-лесно – имате надзор върху храната и приготвянето й.

Но по време на пътешестване нещата се усложняват - хапвате на нови места, нередовно, от време на време на крайник и най-много бързи храни. И след връщането у дома следват самообвинение и депресия. Така че, следвайте универсалните хранителни правила:

  •  Пресни плодове и зеленчуци при всяка опция – елементарен източник на фибри и витамини; Витамините поддържат тялото крепко, а фибрите засищат елементарно и вероятността за преяждане понижава.
  • Набавяне на белтъчини от скотски източници и/или бобови култури, ако сте вегетарианци;
  •  Сурови ядки (без да прекалявате) – много хранителни и превъзходен източник на потребни мазнини;
  •  Естествени комплицирани въглехидрати като ориз и картофи – не в огромни количества, в случай че няма да имате време за тренировки;
  •  Сведени до най-малко: тестени произведения, паста, сладкиши, подсладени питиета, алкохол.

Във всяко главно хранене би трябвало да участват протеини и фибрести зеленчуци.

Храната и напитките като развлечение

Разбира се, по време на пътешестване няма по какъв начин да не пробвате локалната храна, колкото и несъвместима с режима ви да е тя. А да не се заблуждаваме, че ще пропуснете и локалните питиета! Няма да ви заставям да си спестите тези занимания. Просто се старайте през 80% от времето да се храните съгласно рекомендациите в предходната точка, а през останалите 20% хапнете каквото прецените. Следете за салдото и в никакъв случай не си позволявайте две неразрешени хранения едно след друго. Закусвайте устойчиво и не пропускайте обяда, с цел да не преяждате на вечеря.

Водата

Когато сте в придвижване, постоянно я забравяте, само че тя в действителност е скъпа. От една страна подкрепя обмяната на веществата, която нормално е затруднена при разбъркване на дневния режим. От друга страна оказва помощ на организма да се оправи по-лесно с въздействието на алкохола, който е чест участник в пътуванията. Пийте вода след ставане заран, до момента в който се разхождате, сред храненията, сред обособените напитки… Общо взето при всяка опция!

В умозаключение

Пътуванията са превъзходен метод да се обогатите и да разчупите стандарта, в който живеете. А в случай че са част от работата ви, са нещо, върху което по този начин или другояче нямате надзор все още. Поведението ви надалеч от вкъщи зависи значително от вас самите, само че никога не ви предизвиквам да се вманиачавате в спазването на фитнес режим, без значение от събитията. Важното е да се насладите пълноценно пътуването си, като просто се стараете да извлечете максимума от обстановката и не забравяте за здравословните правила на живот!

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР