Постоянният представител на Армения при Организацията на договора за колективна

...
Постоянният представител на Армения при Организацията на договора за колективна
Коментари Харесай

Армения може да поиска военно-политическа помощ от ОДКС и Русия

Постоянният представител на Армения при Организацията на контракта за групова сигурност ( ОДКС ) Виктор Биягов във вторник на съвещание на Постоянния съвет разгласи допустима опасност за териториалната целокупност и суверенитета на републиката от страна на Азербайджан . Това оповестява пресслужбата на арменското външно министерство, представена от ТАСС и " Спутник ".

" Географското разширение на борбата може да сътвори директна опасност за сигурността, териториалната целокупност и суверенитета на Армения ", сподели Биягов.

Може да се употребяват " военно-политически механизми, ориентирани към групово противопоставяне на външната експанзия ".

Генералният секретар на ОДКС Станислав Зас изрази угриженост по отношение на възобновяването на спора в Карабах, вследствие на което има мъртви и ранени. Той съобщи нуждата от неотложно възобновяване на примирието и връщане към преговорния развой , който се води от съпредседателите на Минската група на ОССЕ. Решаването на спора в Нагорни Карабах е допустимо единствено посредством политически и дипломатически способи .

 Чавушоглу: Турция е подготвена да поддържа Азербайджан и на масата за договаряния, и на бойното поле
Чавушоглу: Турция е подготвена да поддържа Азербайджан и на масата за договаряния, и на бойното поле

" Армения би трябвало да се отдръпна от територията на Азербайджан "

" Настоящата обстановка, военни дейности по линия на контакт (в Нагорни Карабах) е тематика за изчерпателен разбор , за възможна полемика в организацията (ОДКС). За останалото ще се въздържа от мнения ", разяснява Дмитрий Песков.

Организацията също по този начин изрази угриженост и опасения по отношение на потреблението на тежки оръжия , в това число артилерия, танкове и самолети, както и атакуващи безпилотни летателни апарати.

Министерството на защитата на Азербайджан съобщи, че арменските военни са стреляли по обитаеми места по линията на контакт.

На собствен ред Ереван упрекна Баку във въздушни и ракетни офанзиви в района . Властите на Република Нагорни Карабах оповестиха военно състояние и обща готовност . Правителството на Армения предприе сходни ограничения . Президентът на Азербайджан разгласи частична готовност .

Според Армения, турски военни експерти и техника вземат участие в спора на страната на Азербайджан .

Постоянният представител на Армения в ОДКС означи, че откакто се е отказало от мирните договаряния, азербайджанското управление е избрало собствен метод за разрешаване на въпроса с Карабах, провокиращо огромна война, при която доста хора към този момент са убити и ранени.

" Натрупването на турско-азербайджански групи на границата на държавата-членка на ОДКС не може да не ни тревожи . Ние сме решени да се противопоставим и обезвреждаме изцяло желанията на турско-азербайджанския съюз ", сподели арменският представител.
 Русия сряза Турция за военната поддръжка за Азербайджан, единствено ескалирала спора
Русия сряза Турция за военната поддръжка за Азербайджан, единствено ескалирала спора

Други страни не трябвало да прибавят масло в огъня
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР