Постоянната комисия по бюджет и финанси на Столичния общински съвет

...
Постоянната комисия по бюджет и финанси на Столичния общински съвет
Коментари Харесай

12,8 млн.лв. аванс даваме за метро през Г. Милев, Слатина, Армеец до Цариградско шосе

Постоянната комисия по бюджет и финанси на Столичния общински съвет утвърди даването на 12 800 000 лева като задатък за пускане на работата по построяването на уголемение на Третата Зелена линия на метрото. То ще потегля след метростанцията Орлов мост и от ул. Шипка ще продължава през квартал Гео Милев с неговия ествен център Мол Сердика, през Слатина, Арена Армеец и Техпарка до Окръжна болница и Дъ мол край Цариградско шосе.

И до през днешния ден не е ясно за какво първичният проект на Първата Червена линия на метрото подземната железница да минава под южната градска автомагистрала е отклонен с трасе под бул. Драган Цанков, тъй че вместо транспортните възли Плиска и Окръжна болница, които концентрират стотици хиляди хора дневно, се обслужва по-малко натоварената и по-елитна част около дипломатическите квартали Изток и Изгрев. Но тази градоустройствена неточност ще бъде поправена.

Предложението е импортирано от зам.-кметовете Дончо Барбалов и Ангел Джоргов. Разширението на Зелената линия на столичното метро е включено и в Плана за възобновяване и резистентност на Република България - Стълб Транспортна съгласуваност, чието приемане обаче се бави в Европейската комисия. Именно от него ще дойдат главните пари за създаване на сектора, разграничен на 2 елементи.

Той би трябвало да бъде подготвен до 2026 година Трасето от ул. Шипка до бул. Цариградско шосе е с дължина 6 км с 6 метростанции. 5 от метростанциите е планувано да се построяват по тъй наречените полуотворен способ и една по открит. Последната метростанция от сектора е ситуирана на най-голямата входноизходна артерия на София - бул. Цариградско шосе.

Освен да обслужва плътнозастроените територии с жилищни, административни и търговски здания, станцията има и значимо буферно значение за навлизащите в града коли. Поради тази причина над оборудванията за промяна на посоката на придвижване на влаковете след станцията по плана е очакван под земята буферен паркинг.

Мария Пенчева

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР