Постоянен остава разузнавателният интерес към обекти и процеси в политическата,

...
Постоянен остава разузнавателният интерес към обекти и процеси в политическата,
Коментари Харесай

11 души, свързани с чуждо разузнаване, в списъка с нежелани у нас през 2020-а

" Постоянен остава разследващият интерес към обекти и процеси в политическата, икономическата, обществената сфера и в региона на защитата и сигурността у нас ", се показва в годишния отчет за активността на ДАНС през 2020 година Като съответни резултати от противодействието на непознати специфични служби се показват три случая, при които са пресечени опити на дипломати на Русия за придобиване на информация, представляваща държавна загадка. С цел отбрана на националната сигурност, в листата с нежелани на територията на страната са включени 11 непознати жители, свързани с активността на непознати специфични служби. " През 2020 година се засилват дейностите на някои непознати специфични служби като част от сложни старания за маргинализиране на български позиции в региона на външната политика, свързани с отстояване на националните ни ползи по линия на държавнотворчески детайл, какъвто е езикът, както и във връзка с историята и културата ни. Продължава интензивността за подкрепяне асимилационната политика по отношение на български общности зад граница в сходство с непознати национални доктрини. ", се споделя в отчета на ДАНС. По линия на тероризма през 2020 година заради съпричастност към терористична активност, със заповед на ръководителя на ДАНС са наложени на 8 непознати жители насилствени административни ограничения " лишаване право на престояване ", " експулсиране ", " възбрана за влизане в Република България " и " възбрана за влизане и престояване на територията на страните - членки на Европейски Съюз ". В осведомителния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 13 лица.
През 2020 година не е получавана информация за подготовка на терористични дейности на територията на страната. В отчета се показва още, че пандемията от Covid-19 " изостря световната политическа и икономическа конкуренция на фона на продължаваща неустойчивост в редица близки до България региони ". Също по този начин от ДАНС допълват, че разпространяването на ковид е съществена причина за забележителното съкращаване през 2020 година на интензивността на крайнодесните и крайнолевите придвижвания в Европа.
Във връзка с миграционния напън от ДАНС показват, че той остава на релативно ниски равнища, " макар известното увеличение по отношение на миналата година ". През 2020 година по самодейност на ДАНС и за отбрана на националната сигурност в масива с нежелани на територията на България чужденци са включени 4 непознати жители, ангажирани с похищения, свързани с противозаконна миграция. Служители на организацията са провели общо 1590 изявленията с нелегално влезнали в страната чужденци /1102 през 2019 г/), като вследствие на цялостната оценка 11 лица са избрани като евентуален притежател на риск за националната сигурност и по отношение на тях са взети ограничения за недопускане узаконяване на пребиваването им у нас.
" През 2020 година българската финансова система резервира относителна непоклатимост и резистентност, банковият бранш продължава да поддържа висока ликвидност и добра финансова адекватност ", се показва в отчета на организацията. Сред рисковете за финансовата сигурност, съгласно ДАНС, са " повишаване на необслужваните заеми, вследствие на нескончаем развой на икономическа неустановеност, прекъсване на обособени производства и браншове и високи равнища на безработица ". Както и опити за разпространение на погрешни изказвания в медийното пространство, дискредитиращи обособени финансови институции или цели секторни политики/системи. През 2020 година от страна на ДАНС са осъществени дейности за секване на голям брой схеми за данъчни измами и други ощетяващи фиска похищения. Според ДАНС, по предварителна оценка, посредством реализираната незаконна активност са нанесени вреди на държавния бюджет за над 510 млн. лева, а " поради дълготрайния й темперамент, размерът на предотвратената вреда е няколкократно по-голям ".
Въз основа на осъществените инспекции със заповеди на шефа на дирекция " Финансово разузнаване " при ДАНС краткотрайно са спрени 113 съмнителни преводи на обща стойност 37,5 млн. евро.
По отношение на оръжейната промишленост, през 2020 година " се резервира следената през последните години наклонност за понижаване размера на външнотърговските контракти за артикули, свързани с защитата, в предприятията на българската оръжейна промишленост ". През 2020 година от Агенцията са осъществени 15 инспекции за следене на оръжие с възможен български генезис, намерено в зони на спор. Не са открити нарушавания на законодателството и интернационалните правила.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР