Постоянен медиен мониторинг за сигнали за корупция и създаване на

...
Постоянен медиен мониторинг за сигнали за корупция и създаване на
Коментари Харесай

Цацаров готов с концепцията за управление на антикорупционната комисия

Постоянен медиен мониторинг за сигнали за корупция и основаване на съвещателен съвет, включващ учени и адвокати са измежду главните акценти в концепцията на Сотир Цацаров за ръководство на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Цацаров, чийто мандат като основен прокурор изтича през януари следващата година, бе повдигнат за ръководител на комисията от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Концепция е от 25 страници и е качена на уеб страницата на Народното събрание. Нов систематичен модел и устав за работата на Антикорупционната комисия предлага Цацаров, излиза наяве от документа.  Да се съкрати администрацията и да се увеличи щата за дирекциите, които действително се борят с корупцията са заложените структурни промени. Според Цацаров, служителите, които директно дават отговор за противодействието на този проблем по високите етажи на властта, е " извънредно непълен за естествена работа ".

" Броят на чиновниците в дирекцията е несъответстващ на размера работа, която й се разпорежда. Това постанова предприемане на незабавни ограничения за обезпечаване на спомагателни щатове в нея и неотложно започване на процедури по назначение на лица, отговарящи на съответните условия ", пише той и предлага и откриване на териториални звена, защото сега тази дирекция, която преди този момент е била в ДАНС, има представители единствено в София.

Цацаров има желание и да облекчи опциите за подаване на сигнали за корупция и спор на ползи, като се акцентира на  обезпечаването на протекция за подателите на информацията.

Той желае и въвеждането на непрекъснат медиен мониторинг, който да следи за разкрития, направени от публицисти и медии, с цел да може комисията да има незабавна реакция.

В концепцията се предлага още усилване на ролята на Инспектората в Комисията, който да следи за интегритета на чиновниците, както и те да имат ясно избрани пълномощия и функционалности. Според Цацаров има потребност от усъвършенстване и улеснение и на подаването на годишните заявления за имущество и ползи от заемащите висши държавни постове.

Можете да се запознаете с документа в детайли тук
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР