Постната питка с магданозено песто не е традиционна, но е

...
Постната питка с магданозено песто не е традиционна, но е
Коментари Харесай

Постна питка с магданозено песто

Постната питка с магданозено песто не е обичайната, само че е в изцяло в духа на трапезата на бъдни вечер.

Необходими Продукти

За пестото


● магданоз - 2 връзки
● зехтин - 90 г
● орехи - 50 г

За овесеното мляко


● овесени ядки - 80 г
● вода - 800 мл
● овесено мляко - 680 мл от количеството
● брашно - 600 г бяло
● пълнозърнесто брашно - 320 г
● ябълков оцет - 44 г
● сол - 18 г
● сода бикарбонат - 12 г
● кафява захар - 2 с.л.

Начин на подготвяне

Подготвя се желязна паричка, като се увива с алуминиево фолио. Слага се пъпка дрян и се увива с червен конец. Тя символизира благоденствие.

Приготвя се магданозено песто. Магданозът се измива. Отстраняват се дръжките и се поставя в блендера. Добавят се орехите и зехтина. Блендира се. Пестото е готово.

Подготвя се овесеното мляко. Овесените ядки се поставят в блендера. Добавя се водата и се блендира. Сместа се прецедете с фина цедилка.

Отмерва се нужното количество за питката. Към него се прибавя ябълковият оцет. Оставя се за 10 минути.

През това време в тава се пресяват двата типа брашно. Прави се кладенче посредата. Добавят се солта, захарта, содата бикарбонат и готовото овесено мляко. Започва да се омесва тесто, като последователно се взима от страничното брашно.

Когато сместа добие компактност, се трансферира на плота с останалото брашно и се доомесва. Готовото тесто се оставя да почине 10 минути.

Плота и точилката се набрашняват. Тестото се разточва в правоъгълник, като би трябвало да стане допустимо по-дълго. Намазва се с магданозено песто и се навива на руло. Разпъва се още.

Рулото се разрязва на 2 през средата. Всяка половина се разрязва на още 2 през средата. Всяка от частите се разпъва още, в случай че може. Всяко парче руло се разрязва на 2 посредата по дължина. Подготвената монета се поставя на незабележимо място в тестото.

Фурната се пуска да загрее на 220 °C. Подготвя се намазнена тава. Оплита се питката. Двете най-дълги части се оставят за най-после. Нареждат се 3 части паралелно едно до друго. Върху тях се подреждат в противоположната посока още 3 части и се оплита мрежовидно.

Останалите 2 части се разпъват и заобикалят оплетените части. Готовата питка се пече 15 минути на 220 °C. След това фурната се понижа на 200 °C и се пече още 20-30 минути.

Когато е подготвена питката за Бъдни вечер, се поръсва с малко вода и се завива с орден, за се задуши за 5 минути. Изкарва се върху решетка, с цел да не стане влажна изпод. Завива се с месала.

Още топла по традиция най-възрастния на трапезата разчупва постната питка и раздава на всеки по парче, като оставя едно и за Исус Христос.

Постната питка с магданозено песто не е обичайната, само че е в изцяло в духа на трапезата на бъдни вечер.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР