Постигнахме частичен резултат, защото Шенгенското пространство не трябва да се

...
Постигнахме частичен резултат, защото Шенгенското пространство не трябва да се
Коментари Харесай

Политолог от СУ: Американски дипломати са оказали натиск върху Нидерландия и Австрия за Шенген

" Постигнахме непълен резултат, тъй като Шенгенското пространство не би трябвало да се възприема като въздушен кулоар за туризъм. За нас участието в Шенген следва да бъде стратегически приоритет по две аргументи. Първата причина е краткосрочна и тя е, че по този метод ние ще сме една стъпка по-близо да цялостното ни консолидиране в свободното придвижване в границите на Европейски Съюз, а в дълготраен проект това ще ни помогне да разчупим малтийския консенсус ", сподели доцент Иванов.

По думите му България е една от дребното страни в Европейски Съюз, която не е част от Шенгенското пространство и би трябвало или да бъде призната напълно в Шенген, или да бъдат уверени австрийците, че " това несъгласие, което постановат, е унизително ". Според специалиста ние сме стопански сътрудници, само че не сме съдружници, тъй като Австрия не е в НАТО.

" Австралийският канцлер е доста покрай съветския президент и тази негова непосредственост е една от аргументите, заради които Австрия продължава да отстоява ветото си . Що се отнася до Унгария, там става въпрос за политически рекет. Орбан показва политически сантимент към Русия ", сподели доцент Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Той уточни, че главният източник на сигурност за Европа сега са Съединени американски щати.

" Двама американски дипломати са оказали напън върху Нидерландия и Австрия да се деблокира процедурата по участието на България в Шенген. След Съединени американски щати, Германия и Франция, България е най-големият донор на пари и оръжия за Украйна. България е една от най-проамериканските страни в Европа ", разяснява специалистът. 

" Ако румънците преценяват, че не желаят да продължим дружно, ние не можем да ги спрем. Това е суверенно решение на Румъния. Мисля, че 2024 година ще бъде решаваща. Ако до идната година не разчупим този консенсус, ще бъдем разграничени с Румъния ", предвижда доцент Иванов.

Според него няма накъде повече да се влошат връзките ни с Русия, откакто ни е оповестила за вражеска страна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР