Ваксината срещу COVID по време на бременност все още помага за предпазване на новородените, открива CDC

...
Поставянето на ваксина срещу COVID-19 по време на бременност работи
Коментари Харесай

Поставянето на ваксина срещу COVID-19 по време на бременност работи за предаване на защита срещу вируса на новородените през най-уязвимите им ранни месеци от живота, ново проучване публикувани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, съобщават.

Ваксинацията на майката е била 54% ефективна срещу хоспитализация срещу COVID-19 при бебета на възраст под 3 месеца през последния сезон.

Констатациите от подкрепяната от CDC мрежа за преодоляване на COVID-19 бяха публикувани в четвъртък в седмичния доклад на агенцията за заболеваемостта и смъртността. Те черпят от данни за хоспитализации от 26 педиатрични болници в страната до май 2023 г.

Ваксините срещу COVID в момента са одобрени в САЩ за деца на възраст 6 месеца и повече, но не и за най-малките бебета. Така че „тези констатации показват, че ваксинацията на майката по време на бременност може да помогне за предотвратяване на свързана с COVID-19 хоспитализация при бебета, които са твърде малки, за да бъдат ваксинирани“, пишат авторите на изследването.

Защита както за майката, така и за бебето

Констатациите далеч не са първите, които откриват ползи от ваксинацията по време на бременност.

Предишни резултати от мрежата за преодоляване на COVID-19, по-рано по време на пандемията, също откриха ефективност на ваксината до 80% при бебета, родени от майки, които са определили времето за ваксиниране по-късно по време на бременността.

Как да получите новата ваксина срещу COVID безплатно, със или без застраховка

Американският колеж по акушерство и гинекология също призова отговарящите на условията бременни родители да се ваксинират. Те посочват множество проучвания, които показват, че ваксините са безопасни и могат да намалят риска от тежко заболяване и за бъдещите родители.

Бременността може да повиши риска от тежък COVID-19. Прихващането на вируса по време на бременност също може да представлява повишен риск от усложнения, включително мъртво раждане, въпреки че CDC казва, че „общите рискове са ниски.“

Новите открития на CDC идват, когато бебетата вече се класират като едно от възрастта групи, които наблюдават най-лошия процент на хоспитализация от COVID-19.

„Процентът на хоспитализация се е увеличил във всички възрастови групи от средата на юли. Нивата на хоспитализация остават най-високи при по-възрастни хора и при малки бебета на възраст под шест месеца, " д-р Фиона Хавърс от CDC каза пред панел от външни експерти по ваксини на агенцията по-рано този месец.

Хейвърс представяше данни от системата COVID-NET на агенцията, която също установи, че нивата на хоспитализации остават по-лоши при бебета от COVID-19, отколкото бяха за грип.

„Повечето деца под 5 години, хоспитализирани със заболяване от COVID-19, нямат съпътстващи заболявания“, каза тя.

Как действа имунизацията на майките за работа с COVID-19?

Способността на имунизацията на майката да предлага защита на бебетата е добре проучена.

На бременните майки отдавна се препоръчва да си поставят ваксини, за да предпазят бебетата от други заболявания като коклюш, известен също като магарешка кашлица, за да могат да предадат антитела на бебето си по време на бременност.

Нова ваксина срещу RSV, или респираторен синцитиален вирус, също се препоръчва за употреба тази есен по време на бременност като опция за защита на новородените. COVID-19 генерира антитела срещу вируса, които „ефективно преминаха плацентата и бяха открити и в кръвта от пъпната връв“.

Някои експерти също теоретизираха, че защитата може да премине и през кърмата към бебетата, въпреки че скорошно проучване постави под въпрос дали бебетата могат да абсорбират антителата.

Тези учени все пак откриха, че ваксините изглежда работят за прехвърляне на антитела към бебето по време на бременност.

„Забележително е, че по-голямата част от бебетата, родени от жени, получили първичен SARS-CoV-2 ваксината по време на бременност все още имаше значителни трансплацентарни антитела пет месеца след раждането", пишат те.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР