Постановката “Севилският бръснар” на Македонска опера и балет - Скопие

...
Постановката “Севилският бръснар” на Македонска опера и балет - Скопие
Коментари Харесай

Македонската опера представя “Севилският бръснар” в Стара Загора

Постановката “Севилският бръснар” на Македонска опера и балет - Скопие ще бъде показана довечера от в границите на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Класическото заглавие на Джоакино Росини ще бъде показано в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер. Тя е ученик на Университета по музика и театрални изкуства във Виена, взела участие e в над 30 постановки във Виенската опера, режисирала мюзикъли и опери в Европа и Съединени американски щати. Работила е взаимно със международния кино режисьор Роман Полански. Тя дефинира постановката като „ Опера-буфа или всичко, което ви харесва, е разрешено “. Спектакълът е построен върху исторически препратки. През 1816 година лекар Бартоло преследва красиви и доста по-млади дами, стремежът му да управлява всичко се трансформира в пристрастеност, а неговите довереници разнасят из Севиля подправени вести и целият град се смее. През 2018 президентът на Съединени американски щати преследва красиви и доста по-млади дами и има същия блян, а подправените вести разнасят PR сътрудниците му и се смее целият свят...
Сценографията на постановката е на Мария Ветероска, костюмите - на Мария Пупучевска. Зрителите ще видят Мариян Йованоски като Фигаро, Биляна Йосифов като Розина Благой Нацоски като Граф Алмавива. Владимир Саздовски е Дон Базилио, а Невен Силяновски - Дон Бартоло.
„ Севилският бръснар “ на Росини и „ Травиата “ на Верди са най-любимите на старозагорската аудитория постановки. В над 90-годишната история на старозагорската опера „ Севилският бръснар “ е сложена за първи път на 4 декември 1927 година Следващите министър председатели са през 1945-а, 1957-ма, 1972-ра, 1980-а, 1991-ва, 1998-ма. Последната премиера на „ Севилският бръснар “ на Държавна опера - Стара Загора, е на 13 юли 2017 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР