Посрещане на китайския президент Си Цзинпин в двореца Ал Ямама

...
Посрещане на китайския президент Си Цзинпин в двореца Ал Ямама
Коментари Харесай

Саудитска Арабия се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество

Посрещане на китайския президент Си Цзинпин в двореца Ал Ямама в Рияд от саудитския престолонаследник и министър-председател принц Мохамед бин Салман, 8 декември 2022 година Снимка: АП посредством организация СПА

Саудитска Арабия разгласи предходната седмица изненадващото геополитическо решение да се причисли към Шанхайската организация за съдействие (ШОС). Влизането в доминирания от Пекин блок е следващата стъпка за задълбочаване от Рияд на двустранните връзки с Китай.

Саудитските държавни медии разпространиха предходната сряда новината, че близкоизточното кралство е решило да стане част от ШОС. Както заяви формалната Саудитска организация по печата (СПА), това е станало на съвещание на саудитското държавно управление предишния вторник, управлявано от крал Салман, на което е бил утвърден съответният меморандум за присъединение, означават организациите.  

В формалното изказване се разяснява, че точният статут, който получава Рияд в организацията, ще бъде на страна „ сътрудник в разговора “, което е една степен по-ниско ниво на присъединяване в ШОС спрямо това на страните със статут на „ страна член “.

ШОС е геополитическо обединяване, основано през 2001 година като организация за поощряване на връзките в политическата, икономическата и военната област сред страните участнички като контраст на доминираните от Запада наднационални организации и институции.

Освен Китай осемте първични страни членки включват още Индия, Пакистан, Русия и четирите някогашни средноазиатски републики на Съюз на съветските социалистически републики Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан. Миналата година статут на член получи и Иран.

Влизането на Рияд в ШОС е било разисквано при визитата през декември на китайския президент Си Цзинпин в Саудитска Арабия, обявиха източници на Ройтерс.

Сред страните в организацията със статут на сътрудници в разговора са и други авторитетни арабски страни като Египет и Катар.

Решението на Рияд беше предшествано от нарастване предишния вторник на присъединяване на саудитската държавна петролна компания „ Сауди Арамко “ в многомилиарден капиталов план в Китай и от подписано по-малко от три седмици преди този момент историческо съглашение за възобновяване на дипломатическите връзки с Иран, реализирано с китайско ходатайство.

Отдавнашните районни съперници шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия бяха в заобиколен военно-политически спор между тях, който на процедура се водеше в целия Близък изток: двете страни враждуваха опосредствено между тях, подкрепяйки воюващите лагери в разнообразни военни спорове в района от Йемен до Сирия.

Макар и Рияд да изтъкваше, че е почнал разговора с Техеран за нормализиране на връзките доста преди съглашението, в последна сметка точно намесата на Китай в него предходната година даде решителния подтик за помиряването сред двете близкоизточни суперсили.

Но присъединяване на Си в тези процеси провокира изненада, най-много поради тесните връзките сред Саудитска Арабия и Вашингтон, чиито връзки напоследък се обтегнаха поради въпроси като правата на индивида и нежеланието на Рияд да усили добива на нефт по този начин, че цената му да поевтинее и страни като Русия да не могат да печелят от износа на черно злато.

Също предишния вторник китайският президент имаше телефонен диалог със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който е фактическият властник на Саудитска Арабия. В него Си приветства успокояването, както се изрази китайският президент, на напрежението в Близкия изток.

В този собствен първи обществен коментар за саудитско-иранското съглашение Си добави, че подкрепяният от Китай разговор в Близкия изток „ ще способства значително за укрепването на районното единение и съдействие “, напомня „ Ал Джазира “.

Според анализатори, представени от профилирания лондонски новинарски портал „ Мидъл ийст ай “, Китай и Саудитска Арабия от ден на ден се сближават, като наподобява задачата първоначално е да се задълбочат икономическите връзки.

 „ Саудитска Арабия има мощно предпочитание да развива връзки с Китай, който е най-големият ѝ търговски сътрудник, само че в това време желае да поддържа и връзките си със Съединени американски щати, които са най-големият ѝ сътрудник в региона на сигурността “, сподели пред „ Мидъл ийст ай “ от Лондон Наджа ал Отайби, която е саудитски политически наблюдаващ.

Според нея решението на Рияд да стане част от ШОС е движено освен от стопански, само че и от значими геополитически съображения в по-широкия районен подтекст, свързани със доближаването сред Китай и Иран. Особено притеснително за Саудитска Арабия съгласно нея е било подписаното предходната година сред Пекин и Техеран двустранно съглашение за 25-годишно стратегическо партньорство.

„ Китай става все по-голяма мощ на интернационалната сцена, по тази причина Рияд не желае да позволява връзките на Пекин с района на Близкия изток да се свеждат до стратегически връзки единствено с Техеран “, сподели Отайби. „ Саудитска Арабия цели да усили смисъла на арабските страни в кръга на тези връзки, и най-много смисъла на арабските страни от района на Залива. “

Мнението на Отайби значително се споделя от Елена Супонина, съветски ориенталист и политолог, само че с тази разлика, че съгласно нея с изключение на задълбочаване на връзките с Китай решението за присъединение към ШОС има за цел и задълбочаване на тези с Русия.

„ Иран оформи присъединяване си в ШОС преди година. Решението на Саудитска Арабия да се причисли не е поклон, а е разследване от това, че Рияд от ден на ден се ориентира към икономическата мощност на Китай и се стреми да усъвършенства връзките си с Русия “, сподели Супонина пред „ Независимая газета “. „ Още повече че Китай засилва политиката си в района. “

Според Супонина триумфът на Пекин в помиряването на Техеран и Рияд „ занапред би трябвало да издържи инспекцията на времето “. Според нея за разведряването на връзките с Иран е съдействала умората на Саудитска Арабия от районните спорове с Техеран и най-много желанието ѝ час по-скоро да излезе от войната в Йемен, където подкрепеното от нея, в това число с военна интервенция, интернационално прието държавно управление по този начин и не съумя да победи шиитските бунтовници хуси.

Супонина разяснява пред „ Независимая газета “ и мненията в някои западни медии, че Китай и Русия гледат на ШОС като на аналог на НАТО. „ Никой не е поставял сходна задача пред тази организация. Тя е обединяване без строго избрани отговорности. Именно по тази причина от ден на ден страни желаят да се причислят към нея “, счита Супонина.

Китайското издание „ Саут Чайна морнинг пост “ отделя внимание на въпроса какво значи решението на Саудитска Арабия да влезе в ШОС за китайското въздействие в Близкия изток. Потърсените за коментар от вестника специалисти показват мнение, че смисъла на този ход не трябва да се преувеличава, само че с ангажимента, че той може да послужи като добра основа за бъдещо разширение на съдействието сред Пекин и Рияд оттатък икономическата сфера.

Докъде се простират упоритостите на Китай и ШОС в Близкия изток и дали Пекин и Рияд ще задълбочат още повече връзките си, следва да се види, само че Западът и най-много Съединени американски щати няма по какъв начин да одобряват безрезервно дейностите на Саудитска Арабия, един от най-важните им сътрудници и съдружници в размирния район.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР