Посредничеството на Европейската комисия през последната седмица не доведе до

...
Посредничеството на Европейската комисия през последната седмица не доведе до
Коментари Харесай

Скопие: Пътят към ЕС минава през София

Посредничеството на Европейската комисия през последната седмица не докара до пробив в връзките сред София и Скопие. Така българската позиция, че няма да вдигне блокадата по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз остава и няма изгледи по кое време може да се промени.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи разяснява, че пътят на страната към Европейския съюз минава през София.

" Истина е. Решението се приема с консенсус. Без утвърждението на България не може да има решение. Ние може единствено да сънуваме, че това решение ще бъде взето без България. Това не може да се случи и по тази причина желаеме да убедим нашите другари от българска страна, че договорът, който създадохме, е добра основа за създаване на нашите връзки и за превъзмогване на разликите. Те имат потребност от спомагателна гаранция, че ние няма да бягаме от контракта ", сподели Османи пред ТВ21.

България от месеци упорства към неработещия контракт за добросъседство от 2017 година да бъде подписан нов документ с доста повече конкретика, само че Скопие отхвърля сходна стъпка. Сега Османи демонстрира, че тя продължава да е на масата.

Служебното държавно управление в България разгласи, че е готово да ускори разговора със Скопие, само че в това време остава изрично, че няма да се преразглежда българската позиция до момента в който не бъдат решени историческите разногласия и не се приключи езикът на омразата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР