Посредническата мисия на Борисов да убеди Ердоган да участва в

...
Посредническата мисия на Борисов да убеди Ердоган да участва в
Коментари Харесай

Живият щит на Ердоган

Посредническата задача на Борисов да убеди Ердоган да взе участие в среща на върха Европейски Съюз - Турция в София се провали

© Министерски съвет " Дет се вика, аз съм пристигнал, стиснали сме си ръцете, изпълняваме си уговорката, държиме връзка ", споделя министър председателят Бойко Борисов, до момента в който турският президент Реджеп Таийп Ердоган го изпраща до автомобила, който трябваше да го води от президентския замък " Бештепе " до летището на Анкара.

Спешната среща сред двамата беше извършена в понеделник вечерта, откакто турският президент извърши заканата си и отвори своята граница за хиляди мигранти, които от няколко дни се пробват да преминат безрезултатно в прилежаща Гърция. Всичко това се случва на фона на " подозрителното успокоение " на българската граница с Турция, както отбелязва немското издание " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". Недовършеното изречение на Борисов в действителност обобщава пожарните дипломатически совалки към ненадейно предизвиканата от Турция мигрантска рецесия от началото на седмицата. Ето и хронологията на безусловно ежечасно разрастващата се обстановка: Борисов отиде в Анкара, с цел да убеди Ердоган да взе участие в среща на върха Европейски Съюз - Турция за бежанците. Турският президент обаче на този стадий отхвърли диалози и слага изискването Европейски Съюз да поддържа " решенията " на Анкара за обстановката в Сирия, като дружно с това даде да се разбере, че този път ще употребява картата с мигрантите за напън до дъно. Тя обаче ще се разиграва основно на турско-гръцката граница поради обтегнатите връзки сред двете страни по други въпроси. България, наподобява, към този момент ще бъде " пощадена " от мигрантска вълна поради уравновесените връзки сред Ердоган и Борисов, като турският президент обществено пое този ангажимент. Залогът за излаз от съзнателно провокираната мигрантска рецесия явно е динамичността на военните дейности в Сирия, откакто Ердоган се оказа заседнал във война, която не може да завоюва, и в патова обстановка, тъй като против себе си има освен силите на президента Башар ал Асад, само че и Русия. По тази причина той обезверено се нуждае от съдружници и се пробва по всякакъв начин да си ги " завоюва " в лицето на Европейски Съюз, който обаче няма по какъв начин намерено да застане на негова страна и да се конфронтира челно с Русия. Мисията несполучлива

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За разлика от преди две години, когато по време на българското европредседателство Борисов съумя да контракти среща на върха сред Европейски Съюз и Турция във Варна, опитът му да се нагърби още веднъж с посредническа задача този път се оказа несполучлив.

Първоначално турският президент одобри поканата за среща, само че след диалога с Борисов отхвърли подобен вид. Изтъкнатата от Ердоган публична причина за отхвърли беше, че до момента в който двамата с българския министър председател разговаряха, в турските медии се е появила информация за двама убити и един ранен мигрант на границата с Гърция. По-късно гръцките управляващи обаче отхвърлиха това и нарекоха тази информация " подправена вест ". Гърция и Турция сега на процедура се намират в положение на осведомителна война, що се отнася до протичащото на границата.

Другата причина, която уточни Борисов, е, че турският държавен глава не желае да седне на една маса с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. " Положих доста старания да направя тристранна среща в София в по-голям формат. Може би щяхме да се оправим, тъй като постоянно съм разчитал на мъдростта. Президентът беше подготвен да пристигна в петък в София, само че пък нежеланието му да седне на една маса с сътрудника Мицотакис охлади моите стремежи да проведем тази среща ", изясни неуспеха на задачата си Борисов.

Ердоган пък употребява срещата, с цел да размаха пръст на Европейски Съюз. По време на взаимната си конференция с Борисов турският президент още веднъж сложи под въпрос договорката с Европейски Съюз за бежанците, съгласно която Брюксел дава на Турция 6 милиарда евро, с цел да понижава мигрантския напън, заявявайки " ние към този момент тези пари не ги желаеме ". По думите му Турция е изразходила 40 милиарда евро за обезпечаване на заслон и грижи за намиращите се на нейна територия 3.6 млн. сирийски бежанци. Анкара с право чака помощ от Европа за справяне с това задължение, различен е въпросът дали методът да я получи е да " опира нож в гърлото й " по израза на холандския министър председател Марк Рюте. Освен това тънкият миг е, че Европейски Съюз не дава тези пари непосредствено на турската страна, а на неправителствени организации, които работят на терен със сирийските бежанци - нещо, което явно не се харесва на турския президент.

Мигранти за " вътрешна " приложимост

Освен за напън към Европейски Съюз Ердоган разиграва картата с мигрантите и за вътрешна приложимост. Сирийските бежанци се трансформират в политически проблем за Ердоган вътре в страната. Нарастващата неприязън на турците към сирийците е инструмент, който опозицията от ден на ден употребява. Изострянето на настройките се вижда в данните на социологическата организация " Конда ", които демонстрират, че през февруари 2016 година 72% са казвали, че нямат проблем със сирийските бежанци в техния град, само че сега под 40% са на сходно мнение. Сега към това се прибавят и настроенията към интервенцията в Сирия, като към този момент се надига ропот, че Ердоган жертва турски бойци за отбрана на бунтовниците в Идлиб, доста от които са одобрявани за екстремисти. Опозицията намерено приканва за договаряния с Асад, което вбесява турския президент. В сряда пък в турския парламент депутатите стигнаха до пердах, откакто опозицията упрекна Ердоган в пренебрежение към турските бойци, които се борят в Сирия.

Защо Европейски Съюз не може да поддържа Ердоган за Сирия

Проблемът на Ердоган е, че колкото и да размахва бежанската карта, страните от Европейски Съюз няма по какъв начин да застанат на негова страна с военни средства и надлежно против Русия. Както отбелязва в публицистичен коментар в. Financial Times: " Eвропейците и американците абдикираха от отговорността за сирийската злополука. Поведението на Ердоган им дава още аргументи да не преразгледат решението си. " От изказванията на основни представители на Европейски Съюз се разбра, че най-малко на този стадий съюзът няма да се поддаде на натиска на Ердоган с мигрантите, както и че за разлика от предходната рецесия преди пет години няма да отвори границите си.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която посети гръцката граница с Турция дружно с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи, че Европейски Съюз ще даде на Гърция и на България " цялата нужна помощ за битка с миграционната рецесия на границата с Турция, тъй като това е общоевропейски проблем ". Австрийския канцлер Себастиан Курц също осъди опитите на Ердоган да изнудва Европейски Съюз с бежанците. " Това е офанзива от Турция против Европейски Съюз и Гърция. Хората се употребяват за напън над Европа ", съобщи той. А еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон дефинира рецесията с бежанците като политическа. " Външните граници на Европейски Съюз не са и не би трябвало да бъдат отворени ", съобщи тя.

Има ли Европейски Съюз проект за излаз от рецесията с бежанците

Европейската комисия показа в сряда няколко оферти за преодоляване на обстановката, само че нито едно от тях не включва поставените от Ердоган условия, с цел да понижи мигрантския напън. Едното планува европейската гранична работа " Фронтекс " да усили наличието си на гръцко-турската граница с още 100 граничари, а другото - да се вкара бързо връщане на арестуваните мигранти, които нямат право на престой в Гърция. В сряда след среща с Шарл Мишел в София министър председателят Борисов разгласи, че Европейски Съюз има проект за разрешаване на рецесията с бежанците, който ще бъде показан от ръководителя на Европейския съвет и висшия представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел по време на срещата им с Ердоган. " Да забележим дали ще може да се извърши ", сподели той, без да даде повече детайлности. Яснота обаче нямаше и след срещата. Борел дефинира диалога с турския президент като " дълъг и потребен ", само че дефинира обстановката на турско-гръцката граница като " неприемлива ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР