Посолството на Турция в София представи днес обновения Кабинет на

...
Посолството на Турция в София представи днес обновения Кабинет на
Коментари Харесай

Софийския кабинет на Ататюрк отвори турското посолство у нас

Посолството на Турция в София показа през днешния ден актуализирания " Кабинет на Ататюрк " дружно с непрекъсната експозиция.
 Снимка 576687
Източник:

Припомня се, че снователят и първи президент на Република Тюркийе Мустафа Кемал Ататюрк (1881-1938) , е служил като боен аташе в София сред 27 октомври 1913 година и 2 февруари 1915 година

В знак на респект към паметта на Ататюрк, една от стаите в постройката, която по това време е била посланичество на Османската империя и през днешния ден служи като публична резиденция на посолството , е непокътната като " Кабинета на Ататюрк ".

През 2021 година в съдействие с управлението на Президентския държавен списък и съдействието на Индустриално-търговската камара на Чанаккале, посолството стартира щателна реставрационна активност по основаването на непрекъсната експозиция в " Кабинета на Ататюрк ", където да бъдат изложени копия на двадесет документа, подбрани всред повече от 100 отчета, направени от Ататюрк по време на мандата му в София и публични кореспонденции от този интервал.

Работата по този план е финализирана през май 2022 година

Посланикът Айлин Секизкьок акцентира какъв брой историческо е това място .
 Снимка 576682
Източник:

Голяма е отговорността на посланиците, които работят тук, по думите ѝ. Една от най-важните им задания е да поддържат кабинета на Ататюрк. Факсимилетата му са изложени в постройката на посолството.

Това, съгласно посланика, ще резервира паметта му.

Отчетено бе, че Ататюрк е значим за двете страни като за това свидетелстват откритите документи.

Откриването почетоха водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин.
 Снимка 576681
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР