Посолството на Сирия в столицата събира помощи за пострадалите от

...
Посолството на Сирия в столицата събира помощи за пострадалите от
Коментари Харесай

Представители на сирийската общност у нас разказват за тежкото положение на близките си в Сирия

Посолството на Сирия в столицата събира помощи за потърпевшите от земетресението. Необходими са медикаменти, облекла, одеяла, палатки, генератори. Днес екипът ни се срещна с представители на сирийската общественост в страната ни, които описаха за тежкото състояние на околните си от региона на земетресението и помолиха за поддръжка. Настояха и за рухване на глобите против Сирия, с цел да могат да се изпращат филантропична помощ, коли за спешна помощ и техника.

Мая, Хусейн, Ануар и Роберто са със сирийски или сирийско-български генезис. От години живеят в България като част от тях са напуснали Сирия поради войната. Имат близки и родственици в засегнатите от земетресението региони.

Хусейн Адрис: " Положението и преди земетресението беше доста зле, а в този момент е още станало по-зле. Имат много липса на най-важните детайли, за хранителни помощи, за медикаменти, за коли за спешна помощ, няма коли за спешна помощ, нафта, ток, ситуацията е доста, доста зле. Има хиляди хора, които са под къщите, където са паднали ".

Роберто Тахан: " Почти нищо няма там към този момент, ситуацията става все по-зле, но хората живеят там, няма какво да вършат ".

Мая Зухди: " Хората имат потребност от безусловно всичко, от салфетки, бебешко мляко, памперси, медицина. Имат потребност от ръка, от екипи да оказват помощ, тъй като до този миг има живи деца. Те изваждат деца, това значи, че има вяра, само че няма задоволително хора и материали ".

Според Мая казусът е в глобите против Сирия - те би трябвало да паднат, с цел да се помогне на хората без заслон и прехранване. А и на останалите към момента живи под руините.

Мая Зухди: " Нищо не може да изпращаме там, това е изобщо нечовешко, би трябвало незабавно да паднат тези наказания ".

Ануар Шалгин: " 46 страни, това е вярна информация, желаят да оказват помощ, само че нямат достъп до Сирия, нито по море, нито по въздух, нито по суша. Как ще стигнат тези помощи? Защо 70 страни оказват помощ на Турция? Там детето не е ли същото като в Сирия? Незабавно да отпадат тези наказания сега, да оставим политиката встрани ".

В посолството на Сирия на бул. " Симеоновско шосе " в столицата още от 6 февруари се събират помощи. Най-голяма е нуждата от зимни облекла, палатки, дюшеци, одеяла, памперси, медикаменти, генератори. Приемат се и парични средства. Тези помощи няма да стигнат до Сирия до формален, а по частен път.

Мая Зухди: " Хора, които ще пътуват натам, което е отново рисково. И в действителност уповавам се от цялото ми сърце хората тука да оказват помощ, с каквото можете ".

Днес е третият ден под руините. Всяка минута е скъпа и всяка помощ е скъпа.

По тематиката работиха: Елиана Димитрова, Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР