Посолството на САЩ в Унгария заяви днес, че публикуваните в

...
Посолството на САЩ в Унгария заяви днес, че публикуваните в
Коментари Харесай

Среща на посланика на САЩ с унгарски съдии предизвика дипломатически скандал

Посолството на Съединени американски щати в Унгария съобщи през днешния ден, че оповестените в унгарската дясна преса мнения, че двама локални съдии, които са се срещнали с американския дипломат, са съдействали на непозната мощ и са компрометирали своята самостоятелност, вредят на връзките сред двете страни, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

В изказване посолството разкритикува отразяването в медиите на среща на дипломат Дейвид Пресман с двама членове на унгарския Национален правосъден съвет предишния месец. Срещата е била " в сходство с естественото осъществяване на дипломацията от страна на Съединени американски щати и други страни – в това число Унгария – по целия свят ", съобщи американската дипломатическа задача.

" Това, което не е в сходство с естествената дипломатическа процедура сред съдружници, е неотдавнашната координирана медийна офанзива против представителя и интернационалния координатор на Националния правосъден съвет. Това, както наподобява, е опит да бъде насаден боязън у хората, които желаят да поддържат връзки с представители на Съединени американски щати ", прибавят от посолството.

" Намесата в разговора със чиновници на държавното управление на Съединени американски щати не способства с нищо за напредъка на американско-унгарските двустранни връзки ", се споделя още в изказването.

Националният правосъден съвет през вчерашния ден разиска въпроса и сподели, че никой от неговите членове, не е сметнал, че срещата на посланика със съдиите може да е повлияла на тяхната самостоятелност или би могла да е в нарушаване на правосъдната нравственос. 

Председателят на Върховния съд в Унгария обаче разкритикува двамата съдии за присъединяване им в срещата. Унгарското държавно управление към този момент не е коментирало въпроса.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР