Последствията от инвазията на Русия в Украйна се превърнаха в

...
Последствията от инвазията на Русия в Украйна се превърнаха в
Коментари Харесай

Още повече натиск

Последствията от нашествието на Русия в Украйна се трансфораха в дълъг тунел за потребителите на сила - без да се вижда светлина в него. Санкциите на Запада и намаляването на доставките от Русия оказаха напън върху международната система за търговия с нефт и газ, която така и така беше сложена напрегнат от внезапното повишаване на търсенето след пандемията и от годините на ниски вложения в ново произвеждане.

На доктрина 2023 година може да наподобява малко по-добре. Русия намира различни купувачи за петрола и газа, които Западът към този момент не желае. Европа като че ли е складирала задоволително газ, с цел да преживее тази зима; до идната зима тя би трябвало да разполага и с повече терминали за приемане на полутечен природен газ (LNG), което ще я направи по-малко подвластна от съветския тръбен газ. Въпреки това е прекомерно евентуално енергийните пазари още веднъж да станат горещи. Открояват се три риска.

Икономическият спад ще задуши търсенето на нефт, само че разстройствата в предлагането могат да оставят петролния пазар отвън равновесие - първата заплаха. След като през декември Европа стартира да ползва ембаргото върху съветския нефт, пренасян по море, Китай и Индия ще купуват даже повече, в сравнение с през 2022 година, което ще помогне да се резервира съветският нефт на пазара.
Реклама Твърде евентуално е енергийните пазари да се разгорещят още веднъж през 2023 година
Но защото големият импорт на Европа се пренасочва към Азия, сигурно ще се появят нови тапи по трасетата. Съединени американски щати може да не са толкоз склонни да бъркат в стратегическия си петролен запас, който е доста привършен след потреблението му в продължение на месеци след нашествието. Някои експортьори като Либия, наподобява, няма да могат да употребяват цялостния си потенциал за произвеждане още дълго време; страните от ОПЕК към този момент не съумяват да реализират задачите за рандеман. Картелът може да разгласи още огромни съкращения в опит да задържи цените високи.

Втората причина за безпокойствие е възходящият дефицит на рафинирани петролни артикули като бензин и дизел. През февруари 2023 година Европа би трябвало да забрани вноса на такива горива от Русия, като множеството от тях този път няма да бъдат пренасочени другаде. Китай и Индия, които разполагат с задоволително рафинерии, не демонстрират интерес, а други евентуални купувачи са прекомерно надалеч. Европа от своя страна се затруднява да създава прилични количества от тези артикули, защото скъпият природен газ не ѝ разрешава да създава доста водород, който е значима суровина при производството на дизелово гориво. По принцип Китай би могъл да изнася повече петролни артикули, което ще му разреши да пласира съветския нефт, който скоро ще преработва в големи количества. Но в случай че зимата е студена, запасите на Китай може да се изчерпят, което ще го накара да ограничи износа. Поради това световният дефицит на дизелово гориво може да настъпи преди март 2023 година

Но може би най-голямото незнайно е газът. Докато Русия буксува в Украйна, тя ще ускори дейностите си в посока да подклажда инфлацията в Европа и да държи континента в незнание. Никой не чака тя да възобнови доставките по " Северен поток " - нейният главен газопровод за Европа, който по този начин или другояче е мощно развален след бойкот през септември. Но може да прекъсне доставките и по други тръбопроводи, които към момента придвижват газ към Европа, като да вземем за пример този, който минава през Украйна, както и да спре доставките на LNG за Европа. В същото време Европейски Съюз може да ускори ограниченията за слагане на таван на цените на съветските въглеводороди, както и да прибегне до други способи, които затрудняват останалите страни да купуват от врага.
Реклама
Следващите няколко месеца ще бъдат тестване за решимостта на Запада. Но не очаквайте кой знае какво помирение в енергийните войни с Русия след края на зимата.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР