Последователната и категорична позиция на България относно силната подкрепа за

...
Последователната и категорична позиция на България относно силната подкрепа за
Коментари Харесай

Външният министър до украинския си колега: Настояваме Русия да изтегли всички войски от Украйна

Последователната и безапелационна позиция на България по отношение на мощната поддръжка за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, в това число териториални води, както и за нейното европейско бъдеще, препотвърди министърът на външните работи Николай Милков в писмо до министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. Това оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР) на уеб страницата си, като прецизират, че писмото е във връзка годишнината от нахлуването на Русия в Украйна, която се навършва на 24 февруари.

Република България е част от единния отговор на Европейския съюз и НАТО на съветската военна експанзия против Украйна, упорства Руската федерация абсолютно да изтегли всички свои сили и военна техника от суверенната територията на Украйна в нейните интернационално приети граници. Страната ни има вяра в правилата на цялостно съблюдаване на интернационалното право и в търсенето на отговорност на  агресора, пишат от ведомството. 

В писмото си министър Милков акцентира, че израз и знак за мощната поддръжка на България е и фактът, че многостранната помощ, която страната ни оказва на Украйна, е дефинирана на най-високо равнище посредством две решения на Народното събрание на Република България от 4 май и от 3 ноември 2022 година

До момента страната ни към този момент даде заслон на десетки хиляди избягали от войната украински жители (към момента за краткотрайна протекция в България се регистрирани 150 хиляди украинци, от тях 50 хиляди остават на територията на страната), а в народен потенциал до момента сме разпределили над 240 млн. евро - за филантропична и друга помощ за Украйна. Изпращаме военна помощ и се грижим за ранени украински военни, се показва в писмото до министъра на външните работи на Украйна.

Министър Милков акцентира и готовността на страната ни като член на Европейски Съюз, НАТО и комшия в Черноморския район да взе участие съгласно опциите си във възобновяване на Украйна.

Българският външен министър акцентира отличните двустранни връзки сред България и Украйна, учредени на мощни исторически, езикови и културни връзки.

Проевропейската ориентировка на Украйна, споделените евроатлантически полезности и съществуването в Украйна на най-голямата българска историческа общественост зад граница в допълнение укрепват тези връзки и основават солидна основа за тяхното подсилване, показва още министър Милков в писмото си до украинския си сътрудник Кулеба. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР