Последното служебно правителство на президента Румен Радев буквално е заробило

...
Последното служебно правителство на президента Румен Радев буквално е заробило
Коментари Харесай

Убийствен договор за газ оставил кабинетът „Донев“: Хората на Радев буквално заробили България

Последното служебно държавно управление на президента Румен Радев безусловно е заробило България с контракт за газ за цели 13 години с турската държавна компания “Боташ ” при големи разноски за “Булгаргаз ” ЕАД, разясниха пред “Труд news ” депутати от разнообразни парламентарни групи и висши чиновници от министерството на енергетиката, имайки поради Споразумението, подписано на 30 декември предходната година сред “Боташ ” и “Булгаргаз ”. Условията в документите са убийствени за България, обявиха енергийни специалисти.
Медията разполага с подписаните двустранни документи – Споразумение и Протокол, а народни представители от болшинството се двоумят дали да не прегледат още веднъж предлагането на парламентарната група на Българска социалистическа партия за основаване на краткотрайна комисия по Споразумението сред “Булгаргаз ” и турската енергийна компания “Боташ ”, което бе отхвърлено от дневния ред на Народното събрание тази седмица.
Юристи с богат интернационален опит разясних, че документите са брилянтен образец, по какъв начин страна би трябвало да пази и развива енергийните си ползи, имайки поради всички условия, които Анкара е сложила пред София. В на пръв взор семплото Споразумение от няколко страници, турската държавна компания е обезпечила на 100 % своя интерес, до момента в който от българска страна са признати условия, които надалеч не пазят финансовата непоклатимост на държавното ни газово сдружение.
В случай на предварително преустановяване на Споразумението по виновност на българските управляващи (виж Споразумението – т. 9, б. р.), “Боташ ” има право на големи компенсации, изчислени в милиарди долари. Обезщетението е равно на сумата на “такса услуга ” дължима от “Булгаргаз ” на “Боташ ” за доставка на 53 200 МWh/ден, умножена по броя на оставащите дни до края на Споразумението. Енергийни специалисти пресметнаха, че в случай че договорът бъде преустановен от 1 юли 2023 година, “Булгаргаз ” би следвало да заплати наказателна клауза до края на контракта в рамер на $2,161,060,900 (53 200 Мвч/ден х $9.145/Мвч х 365 дни х 12 години). А за целия интервал на деяние на Споразумението – 1 април 2023 година до 31 декември 2035 година “Булгаргаз ” ще заплати $2,177,456,507,50 на “Боташ ”.
Междувременно от “Възраждане ”, ППДБ и ГЕРБ-СДС импровизирано показаха опасения, че “държавата ни безусловно подсигурява на “Боташ ” достъп до българския и европейския пазар ”, а България става заслон за доставка на съветски газ за Европейски Съюз. “Практически, “Булгаргаз ” се трансформира в един тип сътрудник на “Боташ ”, сподели сбито пред “Труд news ” народен представител от Демократична България, който към този момент се е срещнал със наличието на Споразумението и Протокола.
Още по-притеснителен факт е, че с подписването на тристранния Протокол, съвсем се заобикалят разпоредбите на европейските регулатори за достъп, транспорт и търговия с природен газ, а в Споразумението не е планувана уговорка за преустановяване на контракта от страна на “Булгаргаз ”, не е планувана и уговорка за предоговаряне на изискванията му. “На процедура подмолно се блокират потенциали, а компания отвън Европейски Съюз по непрогледен метод влиза на българския и европейския пазар ”, споделиха икономисти.
Енергийният министър Румен Радев в отговор на въпрос на ПГ на Българска социалистическа партия в Народното събрание на 23.06.2022 година: Служебното държавно управление е одобрило съглашението без да го е виждало
Споразумението е утвърдено с Решение №26 от 12 януари 2023 година на Министерския съвет, като в границите на съгласувателната процедура по член 32, алинея 1 от Устройствения устав на Министерския съвет и неговата администрация същото не е показано, за което има направени бележки от Министерството на финансите и Министерството на външните работи. В Споразумението не е посочено и в приложенията към комплекта документи, импортирани за разглеждане от Министерския съвет.
Подобна известна непрецизност в процедурата по утвърждение на Споразумението от Министерския съвет и връзката от Министерството на енергетиката по времето на министър Христов (Росен Христов, б. р.)- да, основават несъмнено напрежение и медийни изявления.
В съглашението на процедура са съществени договорености, които следва да се доразвият в общоприет контракт за покупко-продажба на природен газ, който сега се договаря от “Боташ ” и “Булгаргаз ”. В рамките на тези договаряния има евентуална известна опция за предоговаряне, усъвършенстване вероятно на част от договореностите, само че все пак, Споразумението е правнообвързващо, произвело е към този момент резултат, включително във връзка и с доставки през месец април 2023 година Договореностите са регистрирани и от КЕВР при образуване на ценообразуващите детайли на одобрената с Решение №7 – това е Ц-7, ценово – 7, от 1 април 2023 година по отношение на цената на природния газ.
Министерството на енергетиката ще окаже всяка нужна институционална поддръжка при потребление на опцията за преразглеждане и предоговаряне на клаузи от Споразумението.
Из Протокол по отношение на доставките на природен газ в пункт Малкочлар/Странджа
Резервиран потенциал от 106.400 MWh дневно до 31 декември 2035 година
Настоящият Протокол се подписа на 30 декември 2022 година сред “Боташ ”, “Булгаргаз ” ЕАД и “Булгартрансгаз ” ЕАД

Страните се договарят следното:
1) Булгаргаз и Булгартрансгаз подсигуряват, че за целия период на деяние на Споразумението и/или на ДПП (доставките на естествен газ), т. е. за 13 години, целият нужен потенциал в пункт Малкочлар/Странджа, както и при съществуване на свободен потенциал и в сходство с използваните процедури, потенциалът, нужен за транспорт и на изходните точки на българската газопреносна мрежа, ще бъде запазен и употребен според съответните права и отговорности на “Боташ ” и “Булгаргаз ”, планувани в Споразумението и ДПП.
2) “Боташ ” и “Булгаргаз ” се спогаждат и удостоверяват, че общият дневен потенциал, който ще бъде запазен до 31 декември 2035 година в точката Малкочлар/Странджа според член 1 е 106.400 MWh в сходство със Споразумението и ДПП.
Из Споразумението сред “Боташ ” и “Булгаргаз ” ЕАД
Ако правата на „ Боташ “ бъдат накърнени от българските управляващи, следва предварително преустановяване
3. Обхват на договорката: За всеки ден по периода на деяние на Споразумението Купувачът резервира дневен потенциал от 53200 MWh на Малкочлар/Странджа, който се разпределя за прилагане от “Боташ ”.
5. Точка на доставка: Точката на доставка е точката, в която се намира точката на свързване на границата на Република Турция и България, известна като точката Малчоклар/Странджа.
6. Доставки на полутечен природен газ: Купувачът е виновен за доставката на товари с полутечен природен газ до оборудванията на Продавача. Съоръженията на Продавача и пристанището за разтоварване се намират в терминала Saros FSRU Terminal, Турция.
Не по-късно от 15 дни преди всеки прозорец на доставка Продавачът може да уточни различно оборудване на Продавача и пристанище за разтоварване на всеки терминал за полутечен природен газ, ситуиран в Република Турция и Европа. Определянето на европейски терминали предстои на утвърждение от страна на Купувача, което не може да бъде отказано неоснователно.
8. Разпределен потенциал на “Боташ ”: По време на периода на деяние на деяние на актуалното Споразумение “Булгаргаз ” се съгласява и удостоверява, че Резервирания потенциал на “Боташ ” (РКB) се разпределя и употребява извънредно в сходство с инструкциите на “Боташ ” по преценка на “Боташ ”, “Булгаргаз ” се съгласява и удостоверява, че ще преотстъпва на трети лица или доставя количества природен газ обезпечени от Боташ в точката на доставка по РКВ, на трети лица в Българската виртуална комерсиална точка или при изискване, че има наличност, в Изходната точка според инструкциите на “Боташ ”.
“Боташ ” има право да трансферира правата си (частично или изцяло) във връзка с РКВ на своите Свързани лица. От “Боташ ” не се изисква да получи единодушието на “Булгаргаз ” за практикуване на това право на прекачване.
9. Гаранции: Ако в който и да е миг по Срока, правата на “Боташ ” във връзка с РКВ бъдат накърнени по каквато и да е причина, дължаща се на българските управляващи, в това число на “Булгаргаз ” и “Булгартрансгаз ”, и вследствие на това “Боташ ” не е в положение на упражни тези права, Купувачът не извърши отговорностите си или някое от отговорностите си за заплащане и това несъблюдение е дълготрайно или не е отстранено в границите на 15 поредни дни, тогава Продавачът има право неотложно да приключи актуалното Споразумение. В случай на предварително преустановяване, Купувачът би трябвало да заплати на Продавача сума, равна на творбата от Сумата за на ден заплащане все още и оставащите Дни в границите на Срока.
Хронология на договарянията на служебната власт с турската компания “Боташ ”
От „ историческо съглашение “ до „ танкер в турски води “
09.12.2022 година
Президентът Румен Радев по време на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара: “Сътрудничеството сред България и Турция е значимо за сигурността и стабилността в района. Двете страни имат значимо взаимноизгодно съдействие в сферите на стопанската система, енергетиката, туризма и посочи смисъла на опазването на сигурността на общите граници. Очакваме скоро още по-голяма съгласуваност сред нашите енергийните системи „.
Президентът Румен Радев анонсира при визитата си в Турция през декември предходната година, че чака скоро “още по-голяма съгласуваност сред нашите енергийните системи ”. Споразумението и Протокола за газ с “Боташ ” бе подписано след по-малко от месец от представителите на служебната власт.
11.12.2022 година
Служебният енергиен министър Росен Христов на среща в Истанбул с генералния шеф Бурхан Йозджан на турската държавна енергийна компания “Боташ ”:
“Благодарение на диалозите и положителните връзки сред президентите Радев и Ердоган, можем да стартираме договаряния за систематична доставка на газ от Турция ”.
18.12.2022 година
Служебният енергиен министър Росен Христов след среща с турския си сътрудник Фатих Дьонмез: “Преговорите за доставка, пренос и закупуване на газ с Турция напредват извънредно бързо ”.
23.12.2022 година
Служебният енергиен министър Росен Христов пред публицисти в България: “Турция ни предлага извънредно огромна еластичност и нашата задача ще е единствено да вкараме танкера в турски води, а те ще го разтоварват където имат опция сега ”.
30.12.2022 година
“Булгаргаз ” ЕАД подписва Споразумение с турската държавна енергийна компания “Боташ ”. Подписан е и Протокол сред “Боташ ”, “Булгаргаз ” ЕАД и “Булгартрансгаз ” ЕАД.
03.01.2023 година
Президентът Румен Радев по време на срещата с турския енергиен министър Фатих Дьонмаз в София: “Искам да изразя своето удовлетворение от обстоятелството, че единствено три седмици след моето посещаване в Истанбул и кардиналната ми сделка с президента Ердоган за задълбочаване на нашите връзки в областта на енергетиката, двете министерства на Турция и България, работейки извънредно интензивно, успяхте да материализирате нашата политическа воля в съответно съглашение. Това съглашение е историческо за нашите страни, тъй като за първи път дава опция на задгранична компания да получи достъп до терминалите за полутечен газ на република Турция и до вашата газопреносната система ”.
11.01.2023 година
Министерският съвет утвърждава сключването на Споразумението сред “Булгаргаз ” ЕАД и “Боташ ”.
23.02.2023 година
“Булгаргаз ” ЕАД започва тръжна процедура за доставка на 500 000 MWh полутечен природен газ за м. април 2023 година Това е първият товар на турски терминал за полутечен природен газ, по линия на подписаното сред българското сдружение и турската компания “Боташ ”.
12.04.2023 година
Служебният енергиен министър Росен Христов и изпълнителният шеф на “Булгаргаз ” ЕАД Деница Златева посрещат първия танкер с полутечен газ на терминал Marmara Ereglisi LNG.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР