Последното отличие за Салман Рушди беше награда, която се пазеше

...
Последното отличие за Салман Рушди беше награда, която се пазеше
Коментари Харесай

Салман Рушди получи Награда за нарушаване на мира

Последното отличие за Салман Рушди беше премия, която се пазеше в загадка до минути, преди той да стане от мястото си, с цел да я одобри, оповестява АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Във вторник вечерта създателят получи първата по рода си Награда за повсеместен принос за нарушение на мира, учредена от Центъра „ Вацлав Хавел " в Манхатън, Ню Йорк. Само шепа от повече от 100-те присъстващи бяха авансово известени за наличието на Рушди, чието местоположение значително е прикрито от необятната общност, откогато той беше намушкан неведнъж с нож през август 2022 година по време на книжовен фестивал в Ню Йорк.

„ Извинявам се, че съм загадъчен посетител ", сподели Рушди във вторник вечерта, откакто беше показан от авторката на „ Да четеш Лолита в Техеран " Азар Нафизи. „ Изобщо не желая да съм загадъчен, само че това прави живота ми малко по-прост ", изясни писателят.

Центърът „ Вацлав Хавел ", учреден през 2012 година като Фондация „ Библиотека Вацлав Хавел ", носи името на чешкия драматург и отстъпник, който става последният президент на Чехословакия след рухването на комунистическия режим в края на 80-те години на предишния век. Мисията на центъра е да развива наследството на Хавел, който умря през 2011 година и беше прочут с това, че се бореше за правата на индивида и свободата на изложение. Много писатели и дипломати участваха на церемонията във вторник, водена от дългогодишната журналистка от Си Би Ес Лесли Стал.

Алаа Абдел-Фатах, египетски деятел в пандиза, получи премията „ Нарушаване на мира " за самоуверен публицист в риск. Неговата вуйна, известната писателка и преводачка Ахдаф Суейф, одобри премията от негово име и съобщи, че той е осведомен с нея.

76-годишният Рушди означи, че предишния месец е получил Наградата за мир на Германската асоциация на книгоиздателите и книгоразпространителите, а в този момент получава премия за нарушение на мира, което го кара да се чуди от коя страна на „ оградата " се намира.

Голяма част от речта му бе отдадена на Хавел, негов непосредствен другар, за който си спомня, че е бил измежду първите държавни ръководители, които са го защитили, откакто писателят е бил заставен да се укрива поради указа на аятолах Хомейни от 1989 година, който приканва за гибелта му поради набедения в осквернение разказ „ Сатанински строфи ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР