Последното нещо, което Кремъл би искал, е Пригожин да застане

...
Последното нещо, което Кремъл би искал, е Пригожин да застане
Коментари Харесай

Димитър Гърдев: Последното нещо, което Кремъл би искал, е Пригожин да застане пред съд

" Последното нещо, което Кремъл би желал, е Пригожин да застане пред съд и да дава показания. Не единствено показания, свързани с интервенцията на " Вагнер " в Източна Украйна и опита за бунт (т.нар. поход за правдивост към Москва - б.р.), а неговите близки връзки с президента Путин - още от времето на 90-те години. Това бяха най-тъмните години на съветския преход, когато се създаваха групировките, олигарсите и тази заварка, която те направиха сред властта и сенчестата Русия ".

 

Това съобщи пред БНР интернационалният анализатор Димитър Гърдев и напомни:

 

" Още след края на метежа беше даден един съвет даже от президента Байдън, че Пригожин би трябвало доста да се тормози за личното си здраве, за възможни опити за нападение против него ".

 

По думите на анализатора последствията от гибелта на Пригожин ще бъдат многовекторни:

 

" Една такава гибел, в резултат на нападение, е един сигнал, който дава Кремъл, че благосклонност няма да има, че властта е в твърди ръце и тя ще се разправи с всеки бунтовник. Което е обикновено за една такава автократична страна. Но основната критика на Пригожин беше против този кръг към Путин - в лицето на Шойгу и на Герасимов - които не са съумели да приведат армията в изискуемото положение, като са разрешили големи обири, рецензия имаше и против замисъла на цялата интервенция в Украйна - за какво въобще са тръгнали. Тези въпроси, които в този момент направиха Пригожин персона, обгърната в тайнствен ореол, ще не престават да бъдат задавани от критиците на интервенцията. Не единствено от демократичната общественост на Русия, която е извънредно дребна - тя е смазана от властта, само че и от най-големия съперник на Путин - това са националистите. Тези, които са били и на фронта, и които повтарят думите на Пригожин, че тази интервенция е случка и е зле проведена ".

 

Димитър Гърдев прогнозира напрежение в съветската войска:

 

" Такова напрежение наблюдавахме и в двата месеца след метежа на 23-ти юни ".

 

Според интернационалния анализатор най-важният въпрос в този момент е за ориста на ЧВК " Вагнер ":

 

" С дейностите на " Вагнер " на територията на Руската федерация е завършено. ... В другите страни, които употребяват частни военни компании, изрично е неразрешено потреблението им на страната. Смятам, че с " Вагнер " ще се случи безусловно същото.... Много е значим въпросът за финансирането, тъй като този бизнес е с голяма облага. тук идват въпросите: Къде са парите? Къде е скрил парите Пригожин? Кой ще го наследи? Дали ще има директни контакти с Кремъл? Дали ще се дублират, или ще са към този момент на доста по-ниско равнище ".

 

Гърдев разяснява и срещата на страните от БРИКС, като акцентира:

" Тази организация, без значение от нейното уголемение, ще си носи своите вътрешни несъгласия. И ще бъде по-скоро клуб на ползи. И сравнение с Г-7 - обективно погледнато Г-7 взема стопански решения, подплатени със сериозен инструментариум, и политически решения. Към момента БРИКС няма тези структурни благоприятни условия, които има Г-7 ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР