Последното наблюдение върху потребителските нагласи на Националния статистически институт показва

...
Последното наблюдение върху потребителските нагласи на Националния статистически институт показва
Коментари Харесай

НСИ: Българите финансово резервирани, но нагласата за разходи расте

Последното наблюдаване върху потребителските настройки на Националния статистически институт демонстрира спад на потребителското доверие в страната. Българите са резервирани във връзка с полбожителни промени във финансовото си положение, само че все пак, настройката да се вършат разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост пораства.

През октомври общият индикатор на доверие на потребителите понижава с 0.7 пункта по отношение на юли, което се дължи на намаленото доверие измежду популацията както в градовете, по този начин и в селата.

Общата оценка на потребителите за актуалното развиване на икономическата обстановка в страната през последните дванадесет месеца се резервира на нивото от предходното наблюдаване. По отношение на упованията за идващите дванадесет месеца се следи известно усъвършенстване в мненията на живеещите в селата за разлика от популацията в градовете, което показва малко по-негативни прогнози спрямо три месеца по-рано.

Оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото положение на техните семейства през последните дванадесет месеца, както и упованията им за идващите дванадесет месеца, са по-резервирани по отношение на три месеца по-рано.

По-неблагоприятни спрямо юли са и оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца (балансовият индикатор се повишава с 4.6 пункта). Инфлационните упования се резервират и за идващите дванадесет месеца.

По отношение на безработицата в страната прогнозите на потребителите са, че ще има редуциране на личен състав през идващите дванадесет месеца, като съгласно популацията в селата то ще бъде с по-високо движение.

Същевременно през октомври се записва леко усъвършенстване на общата оценка на актуалната обстановка да се вършат разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост. Позитивна е и настройката на потребителите по отношение на осъществяването на разноски за " покупка или изграждане на жилище (вила) " и за " усъвършенствания в дома " през идващите дванадесет месеца.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР