Последният портрет, нарисуван от художника Густав Климт преди смъртта му,

...
Последният портрет, нарисуван от художника Густав Климт преди смъртта му,
Коментари Харесай

Продадоха последния портрет Климт за 85,3 млн. британски лири

Последният портрет, нарисуван от художника Густав Климт преди гибелта му, беше продаден за 85,3 млн. английски лири (108,4 млн. долара) на търг в Лондон, предадоха Пи Ей мидия и ДПА.

От аукционна къща " Сотбис " споделиха, че продажбата на " Дама с ветрило " (Dame mit Fächer) на " Ню Бонд стрийт " е нов връх за Климт, а картината е най-ценното произведение на изкуството, продадено на търг в Европа.

Хелена Нюман, аукционен медиатор и председателка на " Сотбис Европа ", съобщи, че творбата е безусловно доказателство за художествения талант на Климт и превзема въображението на всеки, който я види.

От аукционната къща оповестиха, че след десетминутно наддаване сред четирима фенове на изкуството творбата е отишло при колекционер от Хонконг, съобщи Българска телеграфна агенция.

През 2010 година аукционната къща продаде в Лондон бронзовата статуя на швейцарския художник Алберто Джакомети " Ходещ човек I " (L`homme Qui Marche I) за 65 млн. английски лири.

Австрийският художник Климт, прочут най-много с картината си " Целувката " (Der Kuss), умира ненадейно през 1918 година на 55-годишна възраст. 

Климт стартира работа по " Дама с ветрило " през 1917 година По това време той е измежду най-известните портретисти в Европа и получава поръчки на цени, надалеч над тези на сътрудниците си художници.

Малко след гибелта на художника картината става благосъстоятелност на виенския фабрикант Ервин Бьолер, непосредствен другар и настойник както на Климт, по този начин и на сътрудника му Егон Шиле.

За финален път картината е продадена от " Сотбис " в Ню Йорк през 1994 година за 7,8 млн. английски лири - връх за произведение на Климт по това време.

Миналата година творбата му " Брезова гора " беше продадена от " Кристис " за 81,6 млн. английски лири.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР