Последният портрет на австрийския художник Густав Климт, рисуван непосредствено преди

...
Последният портрет на австрийския художник Густав Климт, рисуван непосредствено преди
Коментари Харесай

Последният портрет на Климт се превърна в най-скъпо продадената картина в Европа

Последният портрет на австрийския художник Густав Климт, рисуван директно преди гибелта му, бе продаден на търг във вторник на цена от над 108 млн. $. Така тя се трансформира в най-скъпото произведение на изкуството, продавано в миналото на търг в Европа.

Картината „ Дама с ветрило “ (Dame mit Fächer) бе продадена на колекционер от Хонконг след 10-минутно наддаване. Крайната цена доста надвиши ориентировъчните 80 млн. $.

Портретът на незнайната жена към момента е бил на статива в ателието на Климт, когато художникът умира през 1918 година вследствие на инсулт и тежка пневмония.

Преждевременната гибел на Килмт на 55-годишна възраст, провокирана от върлуващата по това време грипна пандемия, значи, че няколко от творбите му остават незавършени. Последната, която съумява да приключи, обаче придобива колекционерска стойност.

Картината, описвана като „ шедьовър на художник в разцвета на силите си “, има мощни азиатски въздействия и е част от течението Japonisme, обвързвано с въздействието на японското изкуство и дизайн измежду западноевропейските художници.

Тя включва и няколко китайски претекста, измежду които фениксът, обвързван с претекста за безсмъртието и прераждането, и лотосовите цветове, символизиращи обич.

„ Дама с ветрило “ е измежду дребното частни портрети на Климт, водеща фигура в изкуството на Виенския сецесион. За финален път картината е продадена през 1994 година, когато е оценена на 11,6 млн. $.

Австрийският художник символист е най-известен с работата си върху инкрустирани със златни листове платна като „ Целувката “, 1907-8 година, и „ Портрет на Адел Блох-Бауер I “, 1907 година

Предишната най-висока цена за картина, продадена на търг в Европа, бе за „ Водни лилии “ на Клод Моне през 2008 година за 80.4 млн. $. Най-скъпото произведение на изкуството, продавано на търг в Европа пък бе бронзовата статуя „ Ходещ човек I “ на Алберто Джакомети, купена за 104.3 млн. $ през 2010 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР