Последният отоплителен сезон, окончателно изчерпи търпението на габровци. Хората стоят

...
Последният отоплителен сезон, окончателно изчерпи търпението на габровци. Хората стоят
Коментари Харесай

Ще остане ли Габрово без парно?

" Последният отоплителен сезон, дефинитивно изчерпи търпението на габровци. Хората стоят на студено и дишат замърсен въздух, а сажди покриват тротоари и улици. В същото време клиентите компенсират с различно отопление. Габровци заслужават качествена и екологична топлофикационна услуга, за каквато се борим от години, само че явно Топлофикация Габрово не може да я даде. Благодаря на страната в лицето на министрите на енергетиката, финансите и околната среда, че след седем години публичен напън, митинги, правосъдни каузи, преписка с институциите, инспекции и наказания, сплотяваме силите си, с цел да търсим решение ", сподели през днешния ден кметът на Габрово Таня Христова по време на взаимна конференция с министъра на енергетиката Румен Радев, министъра на финансите Асен Василев и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Като насилствена административна мярка през март локалната Регионална инспекция за опазване на околната среда затвори въглищната част на инсталациите на габровската Топлофикация, само че и тази мярка не е дала нужните резултати, напомни министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Липсва информация от страна на вложителя за неговите планове да приведе оборудванията в сходство със законодателството.

Проблемът визира към 4 100 частни клиента и публични здания, които ще би трябвало да преминат на различно отопление през зимата.

Според министър Радев направените проучвания на електропреносната и електроразпределителната мрежа демонстрират, че те могат да поемат вероятно нараснало ползване, а изчисленията сочат, че разликата сред цената на топлинната и на електрическата сила, която биха платили за отопление жителите на Габрово е сред 1 300 000 и 1 500 000 лв..

С изключителна мярка от бюджета ще бъдат обезпечени до 1 500 000 лв., с които клиентите да бъдат еднократно подкрепени за този отоплителен сезон, разгласи министър Василев. Информацията за механизма за систематизиране на средствата, който ще бъде създаден от министерството на енергетиката, ще бъде оповестена през септември.

Извън тази краткосрочна мярка, редом се обмислят и дълготрайни решения, свързани с монтирането на термопомпи, потреблението на природен газ за отопление, дейното потребление на стратегии за енергийна успеваемост и други, заяви министърът на енергетиката Румен Радев. Той към този момент е подписал заповед за инспекция в сдружението от страна на Министерството на енергетиката, която ще бъде осъществена взаимно с КЕВР.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР