Последният месец на годината идва със слънце и пролетни температури.

...
Последният месец на годината идва със слънце и пролетни температури.
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Посрещаме слънчев декември

Последният месец на годината идва със слънце и пролетни температури. В Пловдив и региона най-високите дневни стойности ще стигнат 14 градуса (в петък, 3 декември). През нощта и рано сутринта в сряда и четвъртък (1 и 2 декември) живакът ще пада под нулата, което подсказва, че ще се образуват слани. През уикенда и при започване на идната седмица зимата ще покаже лютия си темперамент. Температурите ще се намалят с няколко градуса, чакат се дъждове и първи сняг за сезона.

През идващия интервал агрометеорологичните условия ще удължат вегетацията на есенните посеви. При зимните житни култури, според от сеитбените дати, ще се следят разнообразни етапи. При пшеницата ще доминира фаза " трети лист ", регистрират агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология. На места в Дунавската низина и в североизточните региони на страната при засетите в агротехнически период посеви ще се следи начало на фаза на братене. При по-късно засетите, в края на второто десетдневие на ноември, есенници ще протича фаза " покълване ".

Средиземноморски циклон с център над Италия и Адриатика дефинира времето на Балканите в последните дни на ноември. От север се спуска и леден въздух, с който в страната ще се очертае и първата снежна конюнктура, предвижда климатологът Симеон Матев. Вследствие на циклона, след наднормените температури през втората половина на ноември, агрометеорологичните условия ще претърпят основна смяна в цялата страна. Очакваното захлаждане ще докара до затихване, а във високите полета, където не се изключват превалявания и от сняг - и до преустановяване на вегетационните процеси при есенниците.

През множеството дни от интервала плануваното неустойчиво време, с чести превалявания, ще лимитира провеждането на сезонните агротехнически действия.

Метеорологичната зима стартира на 1 декември, а астрономическата - на 21 декември.

Ключово значение за нейния темперамент тази година ще има феноменът " Ла Ниня ". Заради него главната траектория на атлантическите циклони, които минават през нашия континент, ще се реалокира от северните региони на Европа към Средиземноморието. Това допуска, че през идната зима ще има доста повече предпоставки за студено време, в сравнение с през миналата, демонстрират климатичните модели на AccuWeather, написа sinoptik.bg.

Метеорологичната обстановка на Балканския полуостров ще се усложнява в допълнение от високото налягане над Източна Европа. Поради този факт се предвижда, че повече мраз от Сибир ще нахлува към централните и югоизточните елементи на Европа, където се намира и нашата страна.

Множество средиземноморски циклони се чака да се образуват в Йонийско море, а това ще дефинира времето в Италия и на Балканите - следва мокър интервал с чести и значителни превалявания и заплаха от наводнения. При понижаването на температурите това ще докара до образуването на висока снежна завивка.

Тъй като се предвижда честото периодично повтаряне на доста студено с по-топло време, през идната зима ще бъде повишен и рискът от лавини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР