Последният екземпляр на Chevy Camaro слезе от поточната линия през

...
Последният екземпляр на Chevy Camaro слезе от поточната линия през
Коментари Харесай

Още една девеге легенда се превръща в SUV. Нека отдадем почит със 7 минути мълчание, докато четем този материал за Шеви Камаро

Последният образец на Chevy Camaro слезе от поточната линия през декември 2023 година и макар че моделното име ще се завърне, то няма да бъде за купе с V8 мотор начело. Затова дано отбележим дългата кариера на класическия “pony ” автомобил на Chevy.

Авторът Крис Чилтън от carscoops пуска някоя-друга сълза и няколко забавни детайла от историята на “камерунеца ”.

Пригответе си черни ленти, тъй като Chevy умъртви Camaro. Последното шесто поколение слезе от поточната линия на 14 декември и макар че името Camaro съвсем несъмнено ще се завърне, по-вероятно е да бъде върху електрически кросоувър, в сравнение с върху купе с две порти и V8 мотор.

Така че в този момент е добър миг да изразим уважението си – и неуважението си – като погледнем обратно към най-хубавите и най-лошите моменти от 57 години и шест генерации на „ pony “ автомобилa на Шевролет.

1967-1969 година – първо потомство

Няма подозрение: GM беше подложен на тестване от феноменалния триумф на Ford Mustang, който през 1965 година четири пъти надвиши задачата за годишни продажби от 100 000 единици. 

Затова Chevrolet и Pontiac небрежно извършват проектите си да основат собствен личен „ pony “ автомобил на платформата на идното второ потомство Chevy II Nova, предлагайки както big block, по този начин и small block V8 мотори, с цел да се конкурират с актуализирания Mustang от 67-ма година, който също щеше да показа разновидности на мотори с огромен размер. Camaro започва през есента на 1966 година, а Firebird се появява напролет на идната година.

Performance достижение: 

Между високооборотния (до 7000 об./мин.) Z28 и грубата мощ на SS 396 (до 375 к.с./380 к.с.) дилърите на Chevy видимо покриват всички аспекти на продуктивността.

А в случай че знаехте към тъкмо кои дилъри да се обърнете, можехте да отидете още по-далеч, като поръчате Camaro с чугунен 7-литров V8. 

Шестдесет и девет екземпляра отиват още по-далеч и получават именития код ZL1, означаващ олекотен алуминиев V8, предопределен за мил надпревари. Само моторът ZL1, генериращ към 500 к.с., струваше колкото базово Camaro.

Срамен миг:

Въпреки че Camaro беше триумф за Chevy и завоюва в класа над 2,0 литра в надпреварите Trans Am две следващи години, Mustang елементарно го изпреварва по продажби всяка година сред 1967-а и 69-а.

Най-готиният дизайнерски подробност: 

Полускритите фарове на пакета RS от 1969 година

1970-1981 година – второ потомство

Новото десетилетие донесе зашеметяваща нова каросерия за Camaro, която наподобява е заимствана от V12 купетата на Ferrari от началото на 60-те години.

Притесненията по отношение на разпоредбите за сигурност при катурване блокират проектите за кабриолет. Към средата на 70-те години този тип каросерия още веднъж не е в менюто.

Въпреки това Camaro продължава да се продава при започване на 80-те години, дълго откакто съперници като AMC Javelin, Dodge Challenger и Plymouth Cuda са излезли от приложимост.

Performance достижение: 

За 1970 година Z28 губи своя фрапантен мотор 302, тъй като в сериите Trans Am към този момент са позволени мотори с размер над 5 литра. Но заменилият го 5,7-литров LT1  е надалеч по-добър мотор за елементарните пътища, който реализира по-голяма мощ (360 к.с. / 494 Нм), има доста по-голям въртящ миг и може да се комбинира с климатик и автоматик за тези, които желаят.

Срамен миг:

Това, че „ живя “ два пъти по-дълго, в сравнение с е трябвало? Това, че скопеният и болнав Mustang II от 1974 година го надминава два пъти като продажби? Или това, че през 1975 и 1976 година представянето на модела е толкоз едва, че Chevy изцяло се отхвърля от Z28? Изберете сами.

Най-готиният подробност от дизайна: 

Ще намерите доста фенове на удължената носова част от 70-73 година, която се предлага с пакета RS, само че ние имаме уязвимост към спомагателните украшения на предния похлупак и задната част на Z28 от 74 година, които помогнаха да се компенсират понижената мощ на 350-ката и грозните брони.

1982-1992 година – трето потомство

По времето, когато второто потомство на Camaro умира през 1981 година, то е постепенно, тежко и не може да се конкурира с новото потомство икономични японски купета. Изцяло нова платформа има за цел да поправи това с грациозен, аеродинамичен жанр, по-стегнато шаси, практичността на хечбек и диета от 227 кг.

През десетилетието с прибавянето на модели като 5,0-литровия V8 с мощ 215 к.с. Tuned Port Injection от 1985 година и 5,7-литровия 350 с мощ 225 к.с. от 1987 година

Но същинските черешки на камаро тортата са дребният брой коли, оборудвани с пакета 1LE, предопределен да помогне на Camaro да реализира триумф в надпреварите SCCA Showroom Stock. Състоящи се от екстри като усъвършенствани спирачки и окачване, маслен нагревател и олекотен кардан, те донесоха на Chevy спортна популярност тогава, а в този момент са доста колекционерски.

Срамен миг: 

Базовото трето потомство получи първия в историята на Camaro четирицилиндров мотор, 2,5-литров „ Iron Duke “, който развива едвам 90 к.с. Имайте поради, че ранните Z28 също не бяха страхотни. 

Автомобилите от 82-ра година доближават оптималната мощ от 165 к.с., а версията с механична скоростна кутия е с карбуратор и 20 коня надолу.

Показателите бяха толкоз неприятни, че когато Camaro взима присъединяване в надпреварата Indy 500 през 1982 година, Chevy би трябвало да построи един-единствен автомобил с 5,7-литров мотор, с цел да се увери, че той фактически може да се състезава, защото общоприетите 5,0-литрови версии нямат нужната мощ.

Най-готиният подробност от дизайна

През 1987 година в гамата на Camaro се завръща освен (сравнително) огромният 350-кубиков (в инчове) мотор, само че и първият формален кабриолет от 1969 година насам. И то ужасно изглеждащ кабриолет, с помощта на напъните на ASC (American Sunroof Company), която си беше построила солидна известност измежду автомобилните производители, като извършва планове с дребен размер като Buick GNX, с които производителите на автентично съоръжение бяха прекомерно огромни, с цел да се оправят.

1993-2002 година четвърто потомство

Ако проектите на GM се бяха осъществили, историята щеше да е напълно друга. Защото четвъртото потомство на Camaro щеше да бъде с предно предаване. За благополучие препоръчаната платформа GM80 не съумява да реализира задачите на заложената диета и се проваля на краш тестванията.

Така че Chevy се придържа към изпитаната рецепта с F-body от 93-та година. Но това не беше елементарен фейслифт. Предното окачване е модифицирано (въпреки че откъм гърба е непокътнато обичайното окачване), има кормилна уредба с рейка, ABS и нов V8 мотор LT1.

Performance достижение: 

Camaro с V8 мотор беше мощен автомобил още от дебюта на четвъртото потомство през 1993 година, само че нещата се трансформираха през 1998 година, когато Chevy вкара новия алуминиев LS1 V8 на GM.

Макар и леко отпаднал спрямо 345-те конски сили в приложението му при Corvette, мощността от 305 к.с., която той обезпечава, подхожда на мощността на фантастичния DOHC V8 на Mustang Cobra,
само че без разноските и сложността, които моторът на “синия овал ” носи със себе си.

Колекционерите се насочват към SS 30th Anniverary от 1997 година, специфичен модел преди фейслифта, който е направен въз основата на Indy Pace car от 69 година В допълнение към съвсем 1000-те създадени юбилейни автомобила, за американския пазар благодарение на SLP са издигнати 100 по- ”наточени ”, които са оборудвани с LT4 V8 с 330 к.с. (454 Нм).

Срамен миг:

Бихме могли да изберем грозноватия волан с две спици с въздушна възглавница, инсталиран на всички коли, като се изключи най-късните екзмпляри (които минават към също по този начин отвратителна четириспицова версия), само че това е единствено малък подробност спрямо решението на Chevy да се откаже от Camaro в края на 2002 година, аргументирайки се с ниските продажби.

Най-готиният дизайнерски подробност: 

Не всеки харесва стила на Camaro „ catfish ” (сом) с неговите дълги надвеси и втренчени очи (при ранния модел), само че не можеш да не харесаш комбинацията от подутина на капака и всмукател на версията SS.

2010-2015 година пето потомство

Ето ти образец за дежавю. Първото Camaro е въодушевено от феноменалния триумф на истинския Mustang, а тъкмо 40 години по-късно GM и Dodge се мъчат да възкресят своите „ понита “, с цел да изтръгнат продажби от подмладения Mustang в ретро жанр на Ford.

Платформата на австралийския Holden даде на петото Camaro без значение задно качване (каквото Mustang нямаше) и даже базовият V6 с 304 к.с. (308 PS) имаше съвсем толкоз мощ, колкото V8 на Mustang GT. Така че с 6,2-литровия SS с мощ 426 к.с. не е чудно, че Chevy надмина Mustang по продажби през първите две години.

Performance достижение: 

През 2012 година Chevy пусна на пазара модела ZL1, оборудван с компресор и с невероятните 580 к.с., както и COPO Camaro с спомагателни настройки на мотора за мил надпревари.

До 2014 година имаше още една хардкор алтернатива за Camaro под формата на възкръсналия Z28, който припомняше духа на оригинала от 60-те години на предишния век, като изтискваше високооборотния 7,0-литров LS7 на Corvette Z06, с цел да обезпечи 505 к.с., който беше комбиниран със особено настроено шаси, оборудвано с амортисьори Multimatic и спойлери.

Срамен миг:

Почти цялостната неспособност да се види нещо, което се случва отвън автомобила, от мястото на лидера. Тесните прозорци наподобяват ужасно, само че видимостта е отвратителна.

Най-готиният дизайнерски подробност: 

Ретро контролните уреди пред лидера и спомагателният пакет на конзолата, който наподобява тъкмо като този от 69-та година – и е също толкоз зле ситуиран.

2016 – 2023 г.  шесто потомство

Това, което изглеждаше като фейслифт, беше напълно нов автомобил, основан на платформата Alpha на GM и доста по-лек от предходното Camaro.

Четирицилиндровото задвижване се завръща в менюто за първи път от повече от 30 години, само че вместо 90 к.с.  от 1982 година, четирицилиндровият мотор от 2016 година развива 275 к.с. – толкоз, колкото и V8 мотора в модификацията Z28 при дебюта през 1993 година

Performance достижение: 

Този път нямаше Z28, само че на кого му пукаше, когато ZL1 с пакета 1LE беше толкоз добър? За това преобразяване 6,2-литровият V8 с компресор, взет от Corvette, генерира 650 к.с. и също толкоз епични 881 нютон метра към задните колела посредством 6-степенна механична или 10-степенна автоматизирана трансмисия. Хардкор опцията 1LE прибавя голям брой аеродинамични елементи, по-твърди пружини, адаптивни амортисьори и други

Срамен миг

Катастрофалният редизайн на 2019 година Фейслифтът в средата на виталния цикъл реалокира емблемата от радиаторната решетка на нов черен панел под нея, който разделя горната и долната решетка. Той беше навсякъде подложен на критика и навреме „ поправен “ за моделната 2020 година

Най-готиният дизайнерски подробност: 

Елементите на аеропакета дружно обезпечават 136 кг притискаща мощ при скорост 250 км/ч и са една от аргументите 1LE да смъкна 13 секунди на Нюрбургринг.

В 57-годишната кариера на Camaro е имало доста върхове и падения, само че нищо не е по-голямо дъно от това, че в никакъв случай повече няма да можем да си купим ново, налично купе на Chevy с V8 мотор в предния панер, ръчна скоростна кутия и чифт задни гуми, които просто молят да бъдат анихилирани.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР