Последните три десетилетия донесоха забележителен напредък в Чехия, Унгария, Полша

...
Последните три десетилетия донесоха забележителен напредък в Чехия, Унгария, Полша
Коментари Харесай

Нищо за нас без нас - демокрация за хората може да излекува Централна Европа от популизма

Последните три десетилетия донесоха незабравим прогрес в Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Миналия месец празнувахме 30-та годишнина от рухването на Берлинската стена, а малко по-рано тази година - 15-та годишнина от влизането на страните ни в Европейския съюз.

Икономиките ни израснаха от шока на тези систематични промени, трансформирайки се в едни от най-енергичните и конкурентоспособните в Европа. Активното участие на страните ни в Европейски Съюз и НАТО ни донесе една невиждана епоха на мир и непоклатимост.

И въпреки всичко, до момента в който има доста неща, за които да честваме, преходът въобще не беше съвършен. Обществата ни стартират да демонстрират признаци на болести, които следим с огромна паника. Неравенството е огромно и се задълбочава. Здравеопазването ни е под огромен напън. Твърде доста от младежите ни напуснаха в търсене на благоприятни условия в други страни.

Това са тревожни трендове, които би трябвало да обърнем посредством идваща изпод народна власт и интелигентно, включващо ръководство.

За страдание, през последните години популистите преобладават политическия пейзаж в доста страни от Централна Европа (и отвън нея). Те употребяват публичното неодобрение за персонално и политическо облагодетелстване без да дават действителни отговори на проблемите. Те претендират, че съставляват народа, само че пренегребват загрижеността на забележителен брой от нашите съграждани, изключително живеещите в градовете, където има разнообразни култури. Те разбудиха исторически вражди и популяризират ксенофобски шовинизъм от същия вид, който два пъти хвърли Европа във война през предишния век.

Кандидатирахме се, с цел да покажем на съгражданите си, че има по-добър метод за ръководство. Твърдо имаме вяра в силата на най-близката до хората народна власт. Водихме акциите си - и в този момент ръководим - като изслушваме хората. Разговаряме със съгражданите си всеки ден. Успяваме не посредством репресии против гражданското общество, а като поддържаме гражданските сдружения и присъединяване на жителите. Девизът ни е " Нищо за нас без нас ".

Отхвърляме подправените обещания за отбрана на хората посредством издигане на стени и отграждането от заобикалящия ни свят. Не имаме вяра в архаичното схващане на концепцията за суверенитет и иднтечност, имаме вяра в отвореното общество, учредено на общите ни полезности на независимост, човешко достолепие, народна власт, резистентност, тъждество, господство на закона, обществена правдивост, приемливост и културно многообразие.

Градовете по света се изправят пред общите провокации на промени в климата и деградиране на околната среда, растящо неравноправие и назадничавост, както и все по-високи цени на жилищата. Те от ден на ден подхождат към проблемите в съдействие, шерване на запаси и обмяна на хрумвания, които са потвърдени в практиката. Градовете се издигат над партизанщината и се концентрират върху предоставяне на решения на проблемите на жителите си.

Нашите градове са моторите на напредък и нововъведения в района. Изправени пред общи провокации, взехме решение да подходим към тях дружно. Поради това с горделивост учредяваме " Пакт на свободните градове " на 16 декември в Централноевропейския университет в Будапеща.

Пактът е прогресивна мрежа от динамични градове и енергични жители, подкрепяща прагматизма и включването. Възприемаме Пакта като платформа за съдействие, към която могат да се причислят и други градове. Ще споделяме най-хубавите практики за бистрота, интелигентно, учредено на свидетелства и обществено ангажирано ръководство на градовете. Ще се съсредоточим върху взаимна работа по проблеми като стабилно градско обмисляне, климатична рецесия, жилищно настаняване и публичен превоз.

Ще координираме напъните си в отбрана на приспособени към съответни проблеми решения в политиката на Европейски Съюз и дружно ще лобираме за по-добър достъп на градовете до финансирането от Европейски Съюз. Ще се обърнем към гениите на общностите ни, живеещи в чужбина, с цел да създадем благоприятни условия за идващото потомство чехи, унгарци, поляци и словаци. Ще покажем, че близката до хората народна власт е отговорът на провокациите пред нашите общества.

Смелостта и упорството на самоорганизирали се общности докара до колапса на Берлинската стена преди три десетилетия. Корабостроителите и стоманолеярите от полското придвижване " Солидарност " през 1980 година, борците за независимост по улиците на Будапеща през 1956 година и в Прага и Братислава през 1968 година в последна сметка победиха.

Времената се трансформираха, само че не трябва да разрешаваме нови стени да ни разделят. Избирането ни за кметове демонстрира, че има социална поддръжка за транспарантно и отговорно ръководство. Решени сме да осигурим самоуправление, с което да си сътрудничим, а демокрацията, оптимално близка до хората, да си върне демонстрираната преди 30 години мощ да преобразува. Бъдещето на нашите жители го изисква.

Авторите са кметове на Братислава, Будапеща, Прага и Варшава. Текстът е публикуван от Европейския съвет за външна политика. Преводът е заглавието са на " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР