Последните социологически данни на брюкселското издание са за 26-ти септември.

...
Последните социологически данни на брюкселското издание са за 26-ти септември.
Коментари Харесай

“Politico” пропусна крахът на БСП, но видя играта на нерви между електората на ИТН и “Български възход”

Последните социологически данни на брюкселското издание са за 26-ти септември. Седмица преди вчерашните избори от “Politico ” са съвсем сигурни, че Българска социалистическа партия ще бъде четвърта политическа мощ в идващ български парламент с 11% от гласовете. Реалността след 2-ри октомври не е тъкмо такава. 

 

Българска социалистическа партия печели 9.30% от вота съгласно 99.99% обработени протоколи - скръбен за най-старата партия в България резултат, който обаче от управлението не виждат като огромна драма. На брифинг по-рано Корнелия Нинова съобщи, че резултатите са сравними с тези през ноември 2021 година и нито тя, нито управлението ще подадат оставка, с цел да поемат отговорността за краха на левицата. Въпреки това обаче ще има конгрес, на който ще се вземат решения за бъдещите стъпки. 

 

Възходът на “Възраждане ” беше очакван от всички. Партията на Костадин Костадинов се издигна до четвърта в идващ парламент с 10.17% от гласовете - долу-горе толкоз, колкото предвидиха всички. От “Politico ” също плануват 10% за групировката на Костадинов, която обясняваше като негоден грамофон по какъв начин ще бъде първа на изборите и ще поддържа държавно управление само с мандат на “Възраждане ”. Действителността на изборните резултати се разминава от визиите и фантазиите на управлението на Костадиновата партия. 

 

Брюкселското издание съумя да планува играта на нерви сред електоратите на “Има подобен народ ” и “Български напредък ”. Партиите на Слави Трифонов и Стефан Янев бяха на ръба на 4-процентовата преграда съгласно прогнозата на “Politico ” към 26-ти септември, а нощес до последно не се знаеше влиза ли Има Такъв Народ в идващия парламент и какво се случва с “Български напредък ”. 

 

Според 99.99% от обработените от ЦИК протоколи резултатите са следните: Има Такъв Народ - 3.83%, а БВ - 4.64%. Анализатори показват, че към момента е вероятен поврат, само че е малко евентуален.

.
 

Какво друго пропуснаха “Politico ”? 

 

Почти нищо. Данните от 26-ти септември са съвсем същите като изборните резултати от вчерашния избор, с дребни разминавания. 

 

Ето по този начин да вземем за пример от брюкселското издание дават на ГЕРБ 26% от вота, а Борисовата партия печели 25.33% съгласно съвсем финализираните резултати на ЦИК. Политическа партия пък публично печелят към 20.20% - с 2% повече от прогнозата на “Politico ”. 12% дават в социологията си брюкселското издание на Движение за права и свободи. В реалност партията на Мустафа Карадайъ 13.76%. 

 

“Демократична България ” съгласно прогнозата на “Politico ” печелеше 6% от вота. След нощес е ясно, че обединяването събира 7.44% от гласовете. 

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР