Последните седмици принадлежат на скандалите и изминалите дни не правят

...
Последните седмици принадлежат на скандалите и изминалите дни не правят
Коментари Харесай

Новини или Novini - картината на печата за 5 април

Последните седмици принадлежат на свадите и миналите дни не вършат изключение. Държавата се тресе от " Апартаментгейт ", изникват нови далавери, а ръководещите и опозицията се карат кой е по-корумпиран и по-компрометиран.
След като до момента стоеше настрана от свадите, залагайки на нормалната си тактичност „ институциите да ревизират и да вземат ограничения “, министър председателят Бойко Борисов взе самодейността в свои ръце и стартира да " поучава " за отпуски или напряко оставки, да стопира противоречиви градежи, като в същото време си търси нови политически „ патерици “ за евроизборите.
На фона на цялата тази какафония, в която „ мощните на деня “ треперят, а оставките падат като круши, дано забележим какво пишат днешните вестници по настоящите тематики:
Вестник " Сега "
Скандалът с евтините жилища на хора от властта продължава да се разраства, а водещите партии се пробват да извлекат оптимални дивиденти, изваждайки нови и нови случаи. Във вчерашната политическа стихия се включиха съществени фигури в страната като министър председателят Бойко Борисов (пратил в отпуска или напряко в оставка обвинените в имотни злоупотреби), президентът Румен Радев (свалил доверието си от Пламен Георгиев), някогашният вицепремиер и значим съдружен сътрудник Валери Симеонов (замесил в абсурда и министъра на туризма Николина Ангелкова) и водачът на опозицията Корнелия Нинова (поискала отстраняването на Георгиев). Управляващи и съпротива още веднъж си размениха тежки обвинявания, а най-щастлив наподобява Данаил Кирилов, който беше номиниран от Борисов за министър на правораздаването.
Вестник " 24 часа "
Водената от Вежди Рашидов комисия по просвета и медии предлага всички обществени персони да заявяват имуществото си сходно на политиците. Рашидов и сътрудниците му приканиха Съвета за електронни медии (СЕМ) за по-строг надзор върху всички медии и изключително върху Слави Трифонов, който си разрешавал да омаскарява политици и да се подиграва с достолепието им в ТВ ефир. Рашидов желае Слави и всички авторитетни хора да са длъжни да си заявяват парцелите, както го вършат политиците.
Задават се и съществени промени в медийния закон, като съгласно европейските условия той би трябвало да важи и за онлайн платформите, осведомителните уеб сайтове, уеб страниците за видеосподеляне. Те би трябвало да бъдат следени както малките екрани и радиата.
Вестник " Монитор "
Неграмотността измежду подрастващите е все по-сериозен проблем, а 11 000 деца не вървят на учебно заведение, тъй като обикалят Европа дружно с родителите си, които са сезонни служащи. Заради непрекъснатото преместване децата остават без обучение.
От общо 2400 учебни заведения у нас в 937 учат деца, чиито родители са с главно обучение или са безработни. Почти 19 000 са хлапетата в ученическа възраст, чиито родители не ги пускат да се учат. Въпреки това страната съумяла да върне назад в клас 40 000 малчугани.
Вестник " Труд "
1 милиарда лева повече ще бъдат изхарчени за пенсии и обучение в бюджета за 2020 година Към тези 2 бранша ще бъдат ориентирани най-вече спомагателни средства. Разходите за пенсии се усилват с 534 млн. лева, а за обучение - с 466 млн. лева Основната част от по-щедрото финансиране на просветителните действия (360 млн. лева.) ще бъде употребена за повдигане на учителските заплати. За поредна година обаче парите за войска и полиция ще са повече в сравнение с за обучение.
Оказва се, че всеки трети лев от всички разноски на хазната, или тъкмо 32,2%, ще отива за погашение на пенсии, обществени помощи, компенсации за безработица, детски, за хора с увреждания и други обществени действия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР