Последните промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух предвиждат

...
Последните промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух предвиждат
Коментари Харесай

На 50% от българите рязко ще им се промени животът с еко стикерите на колите

 Последните промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух плануват всяка община да вкарва краткотрайни забрани за публично прилагане на пътища от коли, изпускащи по-голямо количество нездравословни излъчвания. Очаква се измененията да влязат в действие най-късно до юни 2022 година. Още от това лято обаче, стават наложителни еко стикерите, които ще отразяват екологичната категория на автомобила.

Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и стабилно развиване приветства мярката, само че счита че към момента има доста неясноти към нея.

" Като план би трябвало да докара до възстановяване на екологичната конюнктура. Въпросът е, когато диференцираме тези зони, те да бъдат непрекъснати, а не всякога общината да дефинира разнообразни зони. Това ще основава комплициране за хората. Нека забележим какво ще стане. Едно такова решение би трябвало да докара към по-добро, само че към този момент съм към момента внимателен и не бързам да " изсвирвам с фанфарите " и да " подвигам байраците ", че това ще е доста положително решение ", сподели  Илиян Илиев.

Според еколога, фините прахови частици, които замърсяват въздуха, не идват единствено от ауспуха на автомобила.

" Ние постоянно неглижираме търкането на автомобилните гуми. Знаем, че те се сменят на 30 хиляди километра. Какво става с тези частици, които се търкат? Да не приказваме, че те са мощно токсични ",  поясни специалистът.

Илиян Илиев сподели още, че " горещите точки " на замърсяване са в региона на огромните булеварди. И даде образец с бул. " Васил Левски " във Варна, където по думите му са най-големите концентрации на звук и отпадъчни газове и частици.  

" Къде са екраните, които да пазят близките къщи от замърсяване. Няма ги тези неща. Най-лесно е да създадем стикерите. И това отново става малко " от на следващия ден започваме ". На 50% от българите внезапно ще им се промени животът. А дали те ще могат да се пренастроят толкоз бързо и да си купят нова кола, която да дава отговор на стойностите. Това оставя доста въпросителни ", сподели Илиев.

Еко стиекерите  ще бъдат сложени при техническия обзор. Категоризацията се прави според от равнището на нездравословните излъчвания, сподели за " Радио Варна " ръководителят на варненския клон на Съюза на българските автомобилисти Диян Драганов.

" Към тези стикери ще има чип, който ще съдържа подробна информация за автомобила и ще бъде разчитан от съвременни камери, каквито към този момент се слагат по пътищата ", разясни Драганов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР