Последните промени в проектонаредбата за специализациите на Министерството на здравеопазването

...
Последните промени в проектонаредбата за специализациите на Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Мотивират младите лекари да се развиват в България

Последните промени в проектонаредбата за специализациите на Министерството на здравеопазването реализират нужния баланс сред ползите на страната и младите лекари , като ще им разрешат да специализират в България и да продължат пътя си на развиване тук. Това сподели доцент Александър Оскар, началник на Очната клиника в Александровска болница, пред.

С измененията младите лекари няма да връщат заплатите си за времето на специализацията , в случай че решат да заминат в чужбина и не изпълнят уговорката си да работят най-малко 3 години у нас.

Вместо това ще връщат единствено таксите за образованието си в интервала на специализацията , в случай че тя е била по държавна поръчка.

“Всяка една смяна е извънредно значима за нас, като имаме вяра, че този текст оптимално се приближава до нужния златен стандарт за специализанти в страната. Тъй като стремежът е да се основат нужните условия, тъй че младите лекари преди всичко да не напущат страната, да остават в страната . Да имат опция до момента в който специализират да получават даже и заплащане “, уточни доцент Оскар.

" Промените плануват младите лекари да не връщат заплатите си за времето на специализацията, в случай че решат да заминат в чужбина и не изпълнят уговорката си да работят най-малко 3 години у нас. Те обаче ще връщат таксите за образованието си, когато специализацията е по държавна поръчка. "

Общественото разискване на проектонаредбата продължава и през месец март.

Необходимо е страната да има политика за подкрепяне на специализацията в България. Всички знаем какъв е казусът с някои дефицитни специалности, по какъв начин един млад доктор може да стартира да специализира и да остане в страната да практикува като доктор “, съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

Трябва да има и различен вид, по който специализантът не е привързан с парични и други отговорности, счита доктор Маджаров.

„ При всички положения има искащи, които да употребяват дотацията от страната против изискването да останат да работят три години в България. Не е правилно, че всички специализанти отхвърлят това. Проблемът беше, че на пръв взор наредбата третираше като единствена опция финансиране посредством министерството , което означаваше, че всички специализанти в България би трябвало да останат наложително да работят избран брой години, в противоположен случай ще възвръщат средства. “

Лекарският съюз поддържа измененията в наредбата за специализациите , тъй като са в посока предвидимост, не непостижими условия и финансов ангажимент на страната към специализантите, акцентира Иван Маджаров.

Д-р Мартин Караманлиев е специализант по обща хирургия към Клиниката по онкологична хирургия към Университетската болница в  Плевен. Завършил е с цялостно отличие. Носител е на премията „ Златен Хипократ “ на Медицинския университет в Плевен за випуск 2017.

„ Ще остана да работя в България и ще се развъртвам тук. Имах шанса и съм попаднал на доста положително място, където младите са на респект, има опция за развиване – както практическо, по този начин и научно “ , стимулира се той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР