„Последните една - две години няма нито една сърдечна трансплантация.

...
„Последните една - две години няма нито една сърдечна трансплантация.
Коментари Харесай

Евгени Георгиев: Няма нито една сърдечна трансплантация у нас последните години

„ Последните една - две години няма нито една сърдечна трансплантация. Това е трагично, коронавирусът мисля, че не е повода “, означи в предаването „ 120 минути “ Евгений Георгиев – ръководител на Алианса на трансплантираните и оперираните.

„ Миналата година имаше 4 донора, само че органите бяха предадени на Гърция, Австрия и Германия по Евротрансплант. Не се избавиха в България 10-12 индивида, органите отпътуваха “, съобщи Евгени Георгиев. „ Слуховете измежду хората, които се занимаваха с трансплантации, бяха, че не са направени протоколите за осъществяването им в границите на ковид “, изясни той.

„ Аз съм един от първите сърдечно трансплантирани живи в страната, още преди 14 години “, сподели той. „ В листата съм бил един от трима, които сме чакали, само че ми сложиха това сърце на мен, тъй като се гледа кой ще е най-подходящ “, добави той.

Ако това, което се случва е истина, хората за жалост към този момент няма да имат религия повече да подаряват органи, сподели той във връзка известието на здравния министър, че в болница „ Лозенец “ са правили противозаконни трансплантации.

„ Не ми харесва и това, че събираме средства български жители да се трансплантират в Турция. Имаме 4 центъра за трансплантации, 5 милиарда на година за опазване на здравето “, сподели още Евгени Георгиев.

„ Смениха се четирима – петима шефове на Агенцията по трансплантации, смениха се министри, с всички сме разговаряли и сме ходили на срещи “, уточни ръководителят на Асоциацията на трансплантираните. Той прикани за повече пари за екипите, които правят трансплантации, както и да имаме медицински хеликоптер.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР