Последните две години бяха най-трудните и най-бурните за кандидатката за

...
Последните две години бяха най-трудните и най-бурните за кандидатката за
Коментари Харесай

Молдова продължава да чувства Русия като заплаха по пътя към ЕС

Последните две години бяха най-трудните и най-бурните за кандидатката за участие в Европейски Съюз Молдова от повече от три десетилетия, защото тя търпи  закани от Русия в голям брой сфери на публичния живот.

Това съобщи в неделя външният министър на страната Михай Попшой, представен от АП.

" Последните две години без пресилване бяха най-трудните за последните 30 години, сподели той. Ние знаем, че Кремъл ще влага доста сила и финансови запаси посредством своите подставени лица, с цел да се опита да реализира своето ", сподели Попсой. Те се пробват да подкупят гласоподавателите и да употребяват жители, с цел да ги подкупят, добави той. Руснаците се учат и се приспособяват и се пробват да употребяват демократичния развой против нас, с цел да смъкват едно демократично държавно управление в Молдова. "

След началото на войната в Украйна през 2022 година, нейната съседка Молдова се усеща застрашена , че страната също е на прицела на Русия.

Припомнят се случаите със инцидентни ракети, паднали на нейна територия; тежка енергийна рецесия, откакто Москва фрапантно понижи доставките на газ; необуздана инфлация; и митинги на проруските партии против прозападното държавно управление. Молдова също е приела най-големия брой украински бежанци на глава от популацията от която и да е страна.
 Молдова отхвърля съветски дронове да са посетили нейна територия
Молдова отхвърля съветски дронове да са посетили нейна територия

По-рано Военновъздушни сили на украинските въоръжени сили оповестиха, че дронове се движат от границата с Молдова в посока град Хмелницки

Молдова получи самостоятелност от Съветския съюз през 1991 година, само че Русия продължава да вижда страната - притисната сред Украйна и членката на Европейски Съюз Румъния - като част от своята сфера на въздействие.

Молдовски публични лица неведнъж са упреквали Русия, че води " хибридна война " против страната -  чрез финансиране на антиправителствени митинги, интервенция в локалните избори и осъществяване на необятни акции за дезинформация, с цел да се опита да смъкна държавното управление и да отклони Молдова от пътя й към пълноправно участие в Европейски Съюз. Русия отхвърли обвиняванията.

Миналата седмица националната работа за разузнаване и сигурност на Молдова съобщи, че е събрала данни, до момента в който страната се приготвя за референдум за участие в Европейския съюз (ЕС) и президентски избори по-късно през годината.
 Молдова търси сигурност със съглашение с Франция
Молдова търси сигурност със съглашение с Франция

Париж заема все по дейна позиция в европейската отбранителна политика
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР