Последната съпруга на крал Хенри VIII, Катрин Пар, се венчае

...
Последната съпруга на крал Хенри VIII, Катрин Пар, се венчае
Коментари Харесай

Защо Хенри VIII не убива Катрин Пар, както останалите си съпруги

Последната брачна половинка на крал Хенри VIII, Катрин Пар, се венчае с него, знаейки, че той убива две от някогашните си съпруги. Когато Хенри заповядва да я арестуват, Пар знае тъкмо какво да прави и съумява да го убеди да пощади живота й.

Катрин споделя връзка с Хенри VIII още от раждането си през 1512 година – майка й Мод Грийн е придворна дама на кралица Катерина Арагонска, една от дамите му. Предполага се, че Грийн е кръстила щерка си на първата брачна половинка на Хенри. Нито Мод, нито сър Томас Пар, бащата й, не биха могли обаче да предскажат, че щерка им ще стане кралица.

Но преди Катрин Пар да се венчае за Хенри VIII, тя подписва брак с други двама мъже. През 1529 година, когато навършва 17 години, тя се омъжва за сър Едуард Бороу, наследник на камерхера на Ан Болейн Томас Бороу. Това е първият от четирите брака на Пар, три от които я оставят вдовица.

След като първият й брачен партньор Бороу умира през 1533 година, тя се омъжва за Джон Невил, 3-ти барон Латимер, което я прави Лейди Латимер Почти десетилетие по-късно Пар овдовява за повторно и към този момент при започване на 30-те си години към момента е бездетна. Същата година на гибелта на втория си брачен партньор Пар се омъжва за крал Хенри VIII.

Тя обаче скрито обича различен мъж – Томас Сиймор, зет на краля и чичо на принц Едуард. Така предлагането на Хенри я сложи в мъчно състояние – може ли в действителност да откаже на краля и да се омъжи за неговия зет? Не.

 Hans Holbein d. J. 049

Крал Хенри VIII Английски

Пар взема решението си под сянката на изтезанието на Катрин Хауърд. На 13 февруари 1542 година Хенри изпраща втората си жена на палачите, защото счита, че тя е имала предбрачни връзки. Когато година по-късно той прави предложение на Пар, тя би трябвало да има поради ориста на Хауърд.

За разлика от предходните съпруги на Хенри, кралица Катрин Пар не е застрашена от слуховете за афери. Но откровеността й относно религията едвам не поставя завършек на нейното ръководство. Към 1546 година здравето на Хенри се утежнява и едвам кадърен да се движи, кралят е покрай своя край. Престолонаследникът му, Принц Едуард, към момента малолетен, скоро ще стане държател на Англия. Но който управлява Едуард, в действителност ще дефинира бъдещето на страната. Докато реформистите и консерваторите се борят за надзор, Катрин бързо се трансформира в цел.

Епископ Стивън Гардинер, закостенял критик на Реформацията, замисли скрит план за свалянето й. На 24 май 1546 година Гардинер и неговите сътрудници арестуват реформаторката Ан Аскю. Те я изтезават и се пробват да я накарат да посочи Катрин Пар като разколник. Опитите им обаче са несполучливи и след седмици изтезания тя е изгорена като разколник.

Хенри умира на 28 януари 1547 година и месец по-късно Едуард е коронован. Той е единствено на 9 години.

Катрин Пар се отдръпва от публичния живот и кралския двор. Вече трикратната вдовица се омъжва за четвърти път още същата година за последния си брачен партньор и дългогодишна обич Томас Сиймор. Въпреки че Пар желае да се омъжи за Сиймор от години, тя не е първият му избор. Той в действителност първо моли 13-годишната Елизабет Тюдор, да му пристане и чак откакто тя го отхвърля, Сиймор се дами за Пар.

Изненадващо, на 35 години, след три брака, от които няма деца, Пар забременява. По време на бременността си Томас Сиймор стартира още веднъж да преследва Елизабет Тюдор. През август 1548 година Катрин Пар ражда. щерка си Мери Сиймор, но след раждането получава смъртоносна тресчица. Тя упреква Томас, че я е отровил. Малко повече от седмица по-късно Катрин Пар почива едва на 36 години. В рамките на една година Томас Сиймор е задържан за измяна и е обесен.

 Catherine Parr from NPG

Катрин Пар

Шестата брачна половинка на Хенри VIII оцелява в брака си с него, защото го схваща по-добре от която и да е от другите му съпруги. Катрин Пар знае, че е минала опасна граница в живота си. Тя се измъква на косъм от ориста на Ан Болейн и Катрин Хауърд, когато Хенри подписа заповед за ареста й. За благополучие бързата й мисъл работи, когато обстоятелствата се обръщат против нея. Вместо да отвърне на удара, както се беше пробвала да направи Болейн, Пар се моли за благосклонност като припомня на Хенри за всемогъщата му позиция в Англия.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР