Последната лихвена статистика на БНБ, която е за септември, потвърждава

...
Последната лихвена статистика на БНБ, която е за септември, потвърждава
Коментари Харесай

Лихвите по заемите за населението почти не мърдат от ниските си нива

Последната лихвена статистика на Българска народна банка, която е за септември, удостоверява упованията, че политиката на ЕЦБ за повишение на лихвените нива се трансферира извънредно постепенно на българският пазар за заеми за популацията. Всъщност не се трансферира. И това се вижда от данните в известието на Българска народна банка, които цитираме:

" През септември 2023 година междинният лихвен % по заемите за ползване в левове понижава с 0.07 прочие п. до 8.59%, а годишният % на разноските (ГПР) по тези заеми - с 0.09 прочие п. до 9.12%. При жилищните заеми в левове, междинният лихвен % нараства с 0.04 прочие п. до 2.61%, а ГПР по тези заеми се покачва с 0.02 прочие п. до 2.91%.
 Има три аргументи, поради които още не виждаме криза, макар високите лихви
Има три аргументи, поради които още не виждаме криза, макар високите лихви

Коментар на мениджъра на активи Красимир Йорданов

Средният лихвен % по другите заеми в левове нараства с 0.02 прочие п. до 4.24%. Средният лихвен % по другите заеми в левове на Работодатели и самонаети лица се усилва с 0.02 прочие п. до 4.17%. През септември 2023 година междинният лихвен % по овърдрафта в левове нараства с 0.13 прочие п. до 14.89%, а при заемите по кредитни карти, отвън безлихвен гратисен интервал, в левове - с 0.02 прочие п. до 20.86%. "
 Снимка 611167
Източник:

Тази информация удостоверява устойчивостта на аномалията цената (това е ГПР-то) на българските жилищни заеми да е близо два пъти под главния лихвен % на Европейската централна банка. Обяснението за това е свръхликвидността на българските банки и законовата наредба за образуване на лихвите по заемите за жителите.

Благодарение на тази наредба тези лихви се образуват въз основата на междинната цена (лихва), която банките заплащат по левовите депозити на популацията. А тя както се вижда от известието на Българска народна банка остава много под 1% годишно и даже понижава по отношение на предния месец.

" През септември 2023 година междинният лихвен % по депозитите с контрактуван матуритет в левове понижава с 0.10 прочие п. до 0.63%, а по тези в евро - с 0.26 прочие п. до 1.04%. Средните лихвени проценти по овърнайтдепозитите в левове и в евро остават на равнищата си от 0.01% ", написа Българска народна банка.

Ниските лихви по депозитите, от които се въздействат и лихвите по левовите заеми, се дължат на продължаващия приток на нови средства по спестяванията на жителите. Да растежа на тези нови спестявания се свива, само че въпреки всичко растеж и то не дребен остава. Само за август месечния растеж на депозитите на семействата е с над четвърт милиард лв..

Всички тези данни демонстрират, че подхванатото от Българска народна банка увеличение на минималните наложителни запаси, което бе направено имено за евакуиране на ликвидност, което да ограничи кредитната агресия на банките, за момента не дава резултат.

Идеята бе, че с ниските си лихвени нива, особено по жилищните заеми, банките подтикват потреблението през разпределяне на елементарно налични (от ценова гледна точка) евтини заеми.

Това съгласно Българска народна банка основава риск за качеството на активите на банките и налива евтини пари в потреблението, което подтиква инфлацията.

С нарастването на минималните наложителни запаси Българска народна банка разчиташе да убере част от свободните средства на банките, с което да ги накара да усилят лихвите по депозитите (за да привлекат по огромен обем) и от там да скочат и лихвите по левовите заеми.

Така щеше да се лимитират свободните средства отиващи за ползване и да се подтисне инфлацията. Но към този момент този издирван резултат липсва.
 ЕЦБ утвърди проектозакона на Българска народна банка за въвеждане на еврото, само че с няколко забележки
ЕЦБ утвърди проектозакона на Българска народна банка за въвеждане на еврото, само че с няколко забележки

Кога ще се присъединим към еврозоната?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР