Последиците за Европа ще са тежки, ако новият кабинет загърби

...
Последиците за Европа ще са тежки, ако новият кабинет загърби
Коментари Харесай

Изборите в България ще са съдбовни за Европа

Последиците за Европа ще са тежки, в случай че новият кабинет загърби напъните на Петков и върне България под въздействието на " Газпром ", написа немският " Ди Велт ", наблягайки, че вотът в България е съдбоносен за Европейски Съюз. И швейцарският " Нойе Цюрхер Цайтунг " нищи тематиката.

Напрежение и митинги против решението на служебното държавно управление на България да договаря още веднъж с " Газпром ": това са постоянно срещани подиуми в българската столица, откогато реформаторското държавно управление на Кирил Петков беше свалено с избор на съмнение. Така създателят на публикацията Филип Фолкман-Шлук разказва атмосферата в София. " В момента ръководи длъжностен кабинет на проруския президент Румен Радев ", изяснява той.

" В началото на октомври България ще гласоподава още веднъж, за четвърти път в границите на по-малко от две години ", написа още в публикацията, представена от DW. И ще би трябвало да избира " сред господство на закона и шуробаджанащина, сред прозападна и проруска " ориентировка. " И залогът за Европейски Съюз е доста огромен ", написа създателят.

По традиция България е културно тясно обвързвана с Русия, а Кремъл залива страната с нападателна агитация. Същевременно от години българските жители стачкуват против шуробаджанащината и проблемите в правораздаването, които държат страната на последното място в класациите за икономическите индикатори в Европейски Съюз, обобщава изданието. Според разнообразни проучвания, България е разграничена поравно сред прозападно и проруски настроените жители и по тази причина резултатът от изборите е определящ.

Правителството на Кирил Петков огласи случаи, които демонстрират по какъв начин парични потоци от Москва са повлияли на политици в България през годините. Руски дипломати бяха изгонени поради съмнения в шпионаж, а през април Москва спря газа за България, напомня " Ди Велт ".

" Последиците за Европа ще са тежки, в случай че идващото държавно управление загърби напъните на Петков и върне България под въздействието на " Газпром ", споделя пред " Ди Велт " специалистът по българска политика и балкански въпроси Якуб Биеламович, анализатор в Institut of New Europe. Той счита, че в Европейски Съюз съществува риск от оста София-Будапеща, която би могла да блокира наказания против Москва. " Вероятно България няма да бъде толкоз намерено проруски настроена, колкото е Унгария сега. Но държавното управление в София сигурно ще откри метод да отсрочва и да протака ограниченията. А Европа и Украйна нямат никаква потребност от нещо сходно ", споделя Биеламович.

В последните години България задоволяваше три четвърти от газовите си потребности с импорт от Русия, напомня и швейцарският " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ). Въпреки това, когато " Газпром " реши да спре доставките на синьо гориво за София, държавното управление, вместо да показва неустановеност, стартира да търси други възможности - бързо стартира диалози за удвояване на доставките от Азербайджан и довеждане докрай на газовата връзка с Гърция. С рекордното експулсиране на седемдесет съветски дипломати Петков също по този начин акцентира на алегорично равнище, че преувеличаваната, само че въпреки всичко неоспорима обичайната непосредственост на България с Русия е история, написа още изданието.

 Но откакто държавното управление на Петков падна, доста неща се трансформираха. Служебният кабинет изпраща ненапълно стряскащи предизвестия за снабдяването с нужния газ през зимата. " Единственото вместилище в България е запълнено едвам на 60 % - доста по-малко, в сравнение с в други страни в Европа ", показва изданието. " Въпросът с какви средства най-бедната страна в Европейски Съюз ще се оправи със последващи покачвания на цените на газа е изцяло учреден. И дали изобщо ще успее ". Авторът акцентира, че без подозрение България се намира в сложна енергийно-политическа обстановка. " Вярно е, че откогато се смени държавното управление, не бе направено съвсем нищо за обезпечаването на различни доставки. Точно противоположното. Лицензът на тръбата с Гърция беше занимателен в последния миг (...), а от седемте поръчани танкера с полутечен газ от Съединени американски щати шест бяха отказани ".

Прозападните гласове в България се притесняват, че посредством енергийната политика се реализира геостратегическо преориентиране на страната, написа швейцарското издание, а дебатите за газа ще преобладават политическата акция. 

Дали до изборите изобщо ще се стигне до нови договаряния с " Газпром " обаче не е ясно. Според енергийния специалист Васко Начев, държавната компания " Газпром " няма да стартира диалози с България, с цел да усили натиска върху страната. В сряда съветският вестник " Комерсант " написа, че поради контрактуваните неотдавна по-големи доставки за Унгария, " Турски поток " няма задоволителен потенциал за доставки за България, обобщава НЦЦ. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР