Независимо от голямото количество задържан хероин у нас, факт е,

...
Независимо от голямото количество задържан хероин у нас, факт е,
Коментари Харесай

220 кг кокаин се консумират в България годишно

Независимо от огромното количество арестуван хероин у нас, факт е, че има спад на производството, на потреблението и на трафикирането му. Въпреки този спад обаче трафикът на хероин продължава, защото към момента има консуматори.

Това сподели в студиото на Българска национална телевизия началникът на отдел " Борба с наркотрафика " в Агенция Митници " Стефан Бакалов. Най-масовият опиат в целия свят са канабис продуктите. Много е мъчно да се мери приблизителното количество на произвеждане, тъй като такова има на всички места в Европа.

Вторият по повсеместност на приложимост измежду опиатите е кокаинът. Около 200-220 кг кокаин се употребяват в България годишно и той е най-скъпата стока.

„ Годишно се създават към 2800 тона, като Европа е най-големият потребител сега и измества Латинска Америка и Съединени американски щати. Около 300-350 тона е потреблението на Европа годишно. А като знаем, че арестуваните количества кокаин са към 1900 тона годишно, близо 1000 тона са на пазара. От тях 300-350 тона са в Европа, а от своя страна към 200-220 кг се употребяват в България годишно ", изясни Бакалов.

„ Производството на хероин понижа с към 95 %. За 2022 година са създадени към 650 тона хероин, а за 2023 година – към 30 тона в страните към Афганистан. България е един от маршрутите за трафикирането му “, добави той.

Според него главните потребители на хероин са в няколко района – част от мигрантите в Европа, Русия, Близкия изток и Централна Азия. Шефът на отдел " Борба с наркотрафика " разясни, че по-масово навлизат метаамфетаминът и фентанилът.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР