Посланикът на Турция Айлин Секизкьок благодари от ефира на БиТиВи,

...
Посланикът на Турция Айлин Секизкьок благодари от ефира на БиТиВи,
Коментари Харесай

Посланикът на Турция у нас: Има нужда от жива сила, полеви болници и кухни

Посланикът на Турция Айлин Секизкьок благодари от ефира на БиТиВи, че България е от първите страни, които са се присъединили да оказват помощ на южната ни съседка след бедствието.

Приоритетна потребност сега има от екипи, както и от полеви лечебни заведения и полеви кухни. Важното е хората, които се избавят от руините да получат здравна помощ. За страдание обаче и лечебни заведения са потърпевши от бедствието, описа Сакизкьок. Пострадалите се извозват към други лечебни заведения. 60 000 души работят на терен. 3000 са непознатите екипи. В момента от всички страни по света идва филантропична помощ.

Болката ни е доста огромна, посочи посланикът на Турция. Турската нация се е справяла с доста бедствия, ние сме устойчива нация, сподели Сакизкьок. Турция е изправена пред голямо злополучие, само че дипломатът е оптимист, че страната ще се оправи с това предизвикателство.

Двама български жители са в неопределеност, само че няма нова информация за тях.

Последните данни сочат, че в Турция и в Сирия - минимум 8 100 души са починали в земетресението , заяви Агенция Франс Прес. Съществуват опасения, че броят на жертвите ще нараства непреклонно .

Броят на починалите в Турция доближи 5894 души, а в Сирия 2270.

Световната здравна организация (СЗО) предизвести, че до 23 млн. души могат да бъдат наранени от мощното земетресение и прикани страните да се притекат на помощ в зоната на бедствието.

На място за помощ за търсене на хора и избавяне, както и превъзмогване на следствията и почистване на разрушенията идват избавителни групи от целия свят. Задействан бе и Евроатлантическия координационен център за реагиране при бедствия.

България бе първата страна, която изпрати избавителни екипи, като още в деня на земетресението два самолета " Спартан " направиха по два полета до летището в Адана, с цел да превозят спасители, кучета и техника. В страната вървят няколко акции за събиране на дарения - на БЧК, мюфтийството и гражданските деятели Манол Пейков и Лазар Радков от фондацията " Капачки за бъдеще " . Вчера акция откри и Движение за права и свободи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР