Посланикът на САЩ в Китай заяви, че позицията на Пекин

...
Посланикът на САЩ в Китай заяви, че позицията на Пекин
Коментари Харесай

САЩ: Позицията на Пекин относно забраната на TikTok е изключително иронична

Посланикът на Съединени американски щати в Китай съобщи, че позицията на Пекин по отношение на евентуалната възбрана на TikTok в Съединени американски щати е " извънредно иронична ", като се има поради цензурата на ръководещата комунистическа партия върху онлайн платформите в рамките на страната.


Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди с голямо болшинство законопроект, който ще принуди извънредно известното приложение за къси видеоклипове да се раздели с китайската си компания майка или да бъде неразрешено в цялата страна, съобщи Агенция Франс Прес.

Китай остро разкритикува утвърждението, като жигосах това, което назова " бандитски " нрав на Вашингтон, и упрекна законодателите в " незаслужено угнетяване на задгранични компании ".

Посланикът на Съединени американски щати Никълъс Бърнс насочи укор, като съобщи, че позицията на Пекин е неоправдана, като се има поради, че той блокира работата на доста западни уеб платформи в страната.

" Намирам за извънредно иронично, че държавни чиновници тук, в Китай... подлагат на критика Съединените щати за дебата, който водим сега по отношение на TikTok ", съобщи Бърнс по време на онлайн семинар, проведен от East-West Center, основана в Съединени американски щати изследователска организация.

" Те даже не разрешават TikTok да бъде наличен за 1,4 милиарда китайци ", сподели той в отговор на въпрос за опциите за американската обществена дипломация в Китай.

Правителството на Китай управлява строго разпространяването на информация онлайн и почиства наличието в обществените медии, което счита за политически сензитивно.

Много западни платформи, в това число Гугъл, Фейсбук и Instagram, не могат да работят в страната.

Китайската компания майка на TikTok - ByteDance - също по този начин ръководи обособена версия на приложението в Китай, наречена Douyin.

" Истинската подигравка "

Китай отвърна на мненията на Бърнс, като съобщи, че позицията на Съединени американски щати във връзка с приложението е " същинска подигравка ".

Запитан за семинара на посланика, представителят на Министерството на външните работи Уанг Уенбин съобщи, че Съединени американски щати " поставят всички старания да употребяват националната власт, с цел да подтиснат TikTok ".

" Страна, която се гордее със свободата на словото и твърди, че е свободна пазарна стопанска система, е подготвена да употребява държавната власт, с цел да се оправи с съответни компании ", сподели Уан.

" Това е същинската подигравка. "

Някои западни държавни управления показаха угриженост по отношение на възходящата известност на TikTok, потвърждавайки, че собствеността на приложението го прави подчинено на Пекин - изказване, което TikTok отхвърля.

Очаква се законопроектът, който беше подложен на критика и от основателите и потребителите на TikTok, да срещне по-тежко предизвикателство в Сената на Съединени американски щати.

Белият дом уточни, че президентът Джо Байдън ще подпише законопроекта, в случай че той стигне до бюрото му. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР