Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и български

...
Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и български
Коментари Харесай

Български духовници се срещнаха с Митрофанова и поискаха ключовете от Руската църква

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и български духовници се срещнаха. Това съобщи NOVA, като се базира на сигурни източници.

Според тях на срещата са участвали Втори викарен свещеник Велбъждски свещеник Исаак, както и четиримата свещеници, избрани да служат в храм " Св. Николай Мириклийски ".

Българските духовници са поискали ключовете от храма. Няма информация те да са ги получили.

 

По-рано през днешния ден патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на Руската черква в София и ще правят богослужения в храма. 


Софийската Света митрополия подсигурява, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или повредена. Както и до момента вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата плодородна помощ и поддръжка.

 

А дипломат Митрофанова разяснява, че всички дейности на посолството ще бъдат координирани с РПЦ.

 

" Всички дейности във връзка с Руската черква в София ще бъдат подхванати в сходство с решението на Руската православна черква. До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна черква ", сподели посланикът.

 

На 21 септември архимандрит Васиан, предстоятел на Подворието на Руската православна черква в София, секретарят на Подворието протойерей Евгений и чиновник на църквата бяха призовани в българската имиграционна работа, където им бе подредено да изоставен България в границите на 24 часа " като лица, които съставляват опасност за националната ѝ сигурност ".

Изгонването от България на свещеници на Руската православна черква в страната съставлява деяние, ориентирано към спиране на връзките сред Руската и Българската православна черква и братските връзки сред народите на страните, съобщи съветското външно министерство.

" Старата съветска черква, която дълги години е била място, където руснаци и българи са се молили дружно, в този момент ще бъде затворена ", разгласи представителят на съветското външно министерство Мария Захарова в коментар, оповестен на уеб страницата на съветското външно министерство.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР