Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова обвини страната ни,

...
Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова обвини страната ни,
Коментари Харесай

Ще има отговор на българската политика спрямо Москва

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова упрекна страната ни, че налива масло в огъня на антируската нервност на Запада с изгонването на двама съветски дипломати предходната седмица.

" Несъмнено изгонването на дипломати под фиктивен предлог може да се преглежда като блян на публична София да налее масло в огъня в разпалваната от Запада антируска нервност. Тези дейности няма да останат без отговор ", съобщи дипломат Митрофанова във видеообръщение, оповестено в страницата на съветското посолство във Facebook.

Това е 11-и случай на преследване на съветски дипломати от 2019-та, припомня дипломат Митрофанова. Тя дефинира като неприятелска постъпка решението на страната ни на 26-ти февруари да затвори въздушното пространство за съветски самолети.

В началото на месеца българската прокуратура уличи още един съветски посланик в шпионаж. Тъй като става дума за лице, което се употребява с имунитет, основният прокурор Иван Гешев е уведомил за случая външния министър Теодора Генчовска.

Сутринта на 2 март основният прокурор заяви първо в Туитър, че в  резултат от взаимната активност на Спецпрокуратурата и ДАНС е формирано досъдебно произвеждане за шпионаж. Установено е, че съветски жител е осъществявал у нас нерегламентирана разследваща активност.

Два часа по-късно в профила си във Facebook прокуратурата даде и известни елементи за българския участник в схемата - военачалник от запаса, взел участие в задачи отвън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща Европейски Съюз и НАТО, който от 2016 година до момента е предавал информация, представляваща държавна загадка на консултант в посолството на Руската федерация. Това ставало на тайни срещи.

Използвани са портативни карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за шифроване на връзката. В рамките на следствието се претърсват 2 адреса и леки коли, благосъстоятелност на българския жител

Това е второто дело за шпионаж в интерес на Русия, по което работи Софийската военно-окръжна прокуратурата.

Има едно дело и в профилирания углавен съд  - срещу  водача на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов.

Участващият в схемата съветски посланик пък е седмият махленски единствено за последните две години. Всички преди него бяха изгонени от страната. Русия отговори със същото.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР