Посланикът на Република България в Киев г-н Красимир Минчев и

...
Посланикът на Република България в Киев г-н Красимир Минчев и
Коментари Харесай

Посланикът ни в Киев поиска увеличаване на броя на часовете по български език

Посланикът на Република България в Киев господин Красимир Минчев и дипломати от посолството организираха среща с министъра на образованието и науката на Украйна госпожа Лилия Гриневич и заместник-министъра на образованието господин Павло Хобзей по искане на българската страна. Основна цел на срещата беше разискването на въпроси свързани с използването на рамковия закон „ За образованието “ на Украйна и отражението му върху проучването на български език от българската етническа общественост в страната.


Посланик Красимир Минчев изрази мнение, че в българската общественост има известно безпокойствие във връзка вероятното пояснение на закона при използването му по места с следващо ограничение на правата за проучване на майчин език. Обърна внимание, че в учебните заведения с преподаване на български език всички предмети и цялото образование се организира на държавния украински език, а български език се учи като свободно избираем предмет по 1 до 2 часа седмично.

Той означи, че това е извънредно незадоволително и сложи въпроса за преформатиране проучването на български език като главен наложителен предмет, за увеличението на броя на часовете в началното и в междинното обучение, за разкриването на нови учебни заведения с проучване на български език в Запорожка област, за въвеждането на двуезично образование по някои предмети.

Министър Гриневич пое ангажимент при създаването от Министерството на новите образователни проекти в сходство с условията на новия закон да бъдат регистрирани всички отправени от дипломат Минчев въпроси като часовете по български език могат да бъдат увеличени до 5 часа седмично и добави, че е допустимо след 5 клас освен билингвално проучване на избрани предмети, а такива като история или география на България да се учат напълно и единствено на български език.

Министър Гриневич означи някои компликации за осъществяването на поставените цели - липса на задоволително квалифицирани преподаватели по български език, правене на учебници по български език и българска литература, съгласно условията на МОН на Украйна, превод на учебници по специфичните предмети за билингвално проучване. В тази връзка министър Гриневич насочи оферти към българската страна за оказване на методическа помощ за повишение на квалификацията на преподавателите, координиране на образователните стратегии, основаването на взаимни екипи от експерти за създаване на образователна и учебно-помощна литература по български език и по специфичните предмети.

Бе препоръчано и сформирането на взаимна работна група сред двете министерства за детайлно разискване и осъществяване на концепцията за увеличение количеството на часовете и качеството на образование по български език в българската общественост за реализирането й още от идната образователна година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР