Посланикът на Грузия в София Нейно превъзходителство Тамара Лилуашвили откри

...
Посланикът на Грузия в София Нейно превъзходителство Тамара Лилуашвили откри
Коментари Харесай

В Свети Влас поставиха барелеф на грузински княз, воювал за свободата на България

Посланикът на Грузия в София Нейно превъзходителство Тамара Лилуашвили откри в град Свети Влас барелеф на грузинския княз Алексей Церетели, покровител на българската национална идея. Склуптурата на княз Церетели, който е и участник в Руско-турската освободителна война /1878-1879 г./, е сложена в основаната от фондация " Българска памет - братя Диневи " " Алея на народите " в град Свети Влас по самодейност на грузинското посолство в София и на почетното консулство на Грузия в Бургас. На тържеството при откриването участваха ексминистърът на европейските въпроси Гергана Паси, посланиците в София на Арабска Република Египет, Република Казахстан, посетители и туристи.



Потомственият княз Церетели пази България още от 1876 година , когато след края на Априлското въстание е включен в дипломатическа комисия, проверяваща турските зверства в българските земи. В руско-турската война /1878-1879 г./, Церетели взе участие в борбата при завладяването на Търново. Като посланик взе участие интензивно в изработването на Санстефанския кротичък контракт. Заедно с дипломата от Съединени американски щати Юждийн Скайлър създават план за самостоятелна България, показан на Цариградската конференция. Работи като общоприет консул на Русия в Пловдив до 1882 година.

Княз Алексей Церетели е един от образците за дълбоките културно-исторически връзки сред грузинския и българския народ, съобщи при откриването на барелефа посланикът на Грузия в София, Тамара Лилуашвили и благодари на фондация " Българска памет - братя Диневи " за изработването на паметника.

Фондацията, която се финансира напълно със лични средства, е инициирала голям брой културно-исторически планове през последните 30 години, измежду които е и " Алея на народите ". Към този миг към този момент са направени и сложени барелефите на Васил Левски, Христо Ботев, Шандор Петьофи, съветския адмирал Фьодор Ошаков, британския адмирал Хорацио Нелсън, френския маршал Филип дьо Клерк, американския публицист Джанюариъс Макгахън, обединителят на Италия Джузепе Гарибалди, Адам Мицкевич, немския стихотворец и драматург Шилер и други В скоро време следва да бъдат открити и барелефи на турския мореплавател и картограф Пири Реис и на японския самурай Сейго Ямадзава, взел участие в Руско-турската война и спомогнал за освобождението на Плевен. Целта на " Алея на народите " е да покаже почитание освен към българските, само че и към национални герои на други страни.



В Свети Влас се намира и основаните от Фондация " Българска памет - братя Диневи " единствена в България Алея на Олимпийската популярност, която сплотява барелефи на всички златни олимпийци, монумент на хан Тервел, монумент на 28-ят американски президент Удроу Уилсън, именуван още " Спасителят на България ", църквата " Свети Власий ", " Пътека на вярата ", на която са построени 40 параклиса, създаващата се сега Алея на театралната популярност в издигнатия от фондацията амфитеатър с 600 седящи места " Арена Свети Влас ", в която се слагат бронзови барелефи на най-хубавите български театрални актьори.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР