Посланикът Ерик Рубин посочи в интервю за БНР, че има

...
Посланикът Ерик Рубин посочи в интервю за БНР, че има
Коментари Харесай

Ерик Рубин: Излизането от ЮНЕСКО на САЩ носи послание

Посланикът Ерик Рубин уточни в изявление за БНР, че има напълно несъмнено обръщение и държавният секретар Рекс Тилърсън напълно ясно го е споделил.

"ЮНЕСКО като организация се нуждае от съществени промени, а ние не видяхме задоволително промени и положително развиване. Това е първата причина.

Втората е, че нашият закон, който мина в Конгреса, ни задължи да спрем да плащаме членската си такса, когато ЮНЕСКО одобри Палестина като пълновръстен член. Ние към този момент изискуем повече от половин милиард $ и тази сума ще нараства, в случай че останем пълновръстен член. Това е фактор в нашето решение също по този начин.

Третият фактор са непрекъснатите, поредни и увеличаващи се антиизраелски настроения, забележими включително в някои от решенията, взети от ЮНЕСКО, макар желанията на досегашния общоприет шеф (Ирина Бокова - б. р.) и изразените от нея паники. Но си даваме сметка, че не тя сама взима тези решения, а страните членки ", сподели посланикът на Съединени американски щати у нас.

Съединени американски щати напущат ЮНЕСКО поради ”антиизраелски предубеждения” >>>

Ерик Рубин изясни какво ще последва по-нататък.

"Ще останем член до края на 2018 година, тъй като такива са разпоредбите на ЮНЕСКО, а по-късно ще имаме статут на наблюдаващ. Потвърждаваме уговорката си към запазване на културното завещание по всички значими планове, по които сме работили и ще работим. Ще си партнираме с ЮНЕСКО и в бъдеще във значимите планове на всички места по света, тъй че не се отхвърляме от задачите на организацията, само че считаме, че в този миг няма смисъл от това да бъдем пълновръстен член ", разясни посланикът.

Израел следва образеца на Съединени американски щати, напуща ЮНЕСКО >>>

Анализатор: Става нещо невиждано

В ЮНЕСКО става нещо невиждано, разяснява анализаторът проф. Владимир Чуков и дефинира това, което следим в ЮНЕСКО в изтеклите дни, като трагично.

"В момента се избира кой ще бъде наследникът на Ирина Бокова и в действителност вчерашният ден донесе извънредно огромни изненади. Получи се нещо невиждано.

Знаете, общоприет шеф на ЮНЕСКО се избира най-много в пет тура като последният, който събере най-вече гласове, той става. Всъщност се получи нещо, което до момента ЮНЕСКО не е виждало.

Водещият претендент, това е някогашният външен министър на Катар, който получи 22 гласа и не можа да се дефинира неговият противник, защото двама претенденти - някогашният египетски министър на културата и някогашният министър на културата на Франция, събраха равнозначен брой гласове – по 18.

И се стигна до спомагателен тур, което в действителност доста мощно нагнетява напрежението. Сега в действителност тук се получи даже не балотаж, а трилотаж и заради тази причина се смята, че отдръпването на Съединени американски щати тъкмо в този момент, в този миг, е индиректна поддръжка за претендента на Франция ", сподели Чуков.

По отношение на упоменатите от посланика антиизраелски настроения, Чуков напомни, че приемането за пълноправно участие на страната Палестина в ЮНЕСКО идва откакто тя кандидатства за пълноправно участие в Организация на обединените нации, само че това не се случва.

"Държавата Палестина получи статут на наблюдаващ, а в един миг тя получи статут на пълновръстен член в ЮНЕСКО, нещо, което не кореспондира. След това бяха гласувани няколко антиизраелски заявления, също по този начин беше даден специфичен статут на Гробницата на патриарсите и на остарялата част на Хеброн като част от палестинските територии, нещо, което беше възприето доста мъчително от израелската страна ", разяснява Чуков.

Според него това са данните, които действително са провокирали позицията на Съединени американски щати за ЮНЕСКО.

"Сега доста зависи кой ще стане нов общоприет шеф, само че явно, дали битката ще бъде сред катарец и египтянин или сред катарец и французойка, доста зависи каква ще бъде политиката оттук нататък на самата извънредно авторитетна организация ", сподели Чуков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР