Посланичката на България в Израел не присъства на конференция за

...
Посланичката на България в Израел не присъства на конференция за
Коментари Харесай

Възмущение в Израел от посланика на България заради конференция по история на Холокоста

Посланичката на България в Израел не участва на конференция за българската история на Холокоста предходната седмица. Според уредниците това е ход, който демонстрира опитите на нейното държавно управление да избели тази история, оповестява e-vestnik.bg.

Говорител на посолството сподели пред Еврейската телеграфна организация, че дипломат Румяна Бъчварова е получила " покана в последния миг да приветства конференцията " и " реши, че е добре диалозите и полемиките да останат на експертно историческо равнище, без политическо наличие или присъединяване в тях. "

Яд Вашем е хазаин на тридневното събитие, озаглавено " Преследване и съдействие, избавяне и оцеляване: Нови вероятности за България и Холокоста 80 години по-късно ". То се състоя в Университета Бар-Илан и Кинотеката на Тел Авив от 22 до 24 май и Кинотеката на Тел Авив от 22 до 24 май. (Бел. ред. – Наред с авторитетни американски и израелски историци в конференцията взеха присъединяване и българските историци Румен Аврамов, Здравка Кръстева, писателката Леа Коен.)

" Вярваме, че в бъдеще диалозите и полемиките сред българските и израелските историци ще продължат – написа представителят – и ще допринесат за обективното и всестранно изясняване на историческите събития. "

Тази година се навършват 80 години от известните митинги в България, които осуетиха депортирането на еврейското население. Но уважавани историци настояват, че цар Борис III е предал на нацистките лагери над 11 000 други евреи от окупираната от България зона в днешна Северна Македония. Това е история, с която България не желае да се сблъска ", споделят критиците.

" Ужасната неподправена истина, че българското държавно управление на цар Борис III – а не нацистка Германия – е събрало 11 343 евреи от Македония, Тракия и Пирот и умишлено ги е изпратило да бъдат убити в Треблинка, е " историческо събитие ", което не изисква " обяснение ", изчерпателно или друго ", споделя пред ЕТА историкът и юрист Менахем Розензафт, който изнесе главен отчет на събитието.

" Като отхвърли даже да поздрави участниците в конференцията, дипломат Бъчварова, може би настояща по заповед, наподобява има намерение да продължи потулването на тези исторически обстоятелства от страна на нейното държавно управление, като настойчиво отхвърля да признае, че на съвестта на България лежи отговорност за кръвта на тези 11 343 евреи ".

Организаторът на събитието и кинорежисьор Джаки Комфорти, създател на книгата " Откраднатият роман за българските евреи и Холокоста " (2021 г.) и режисьор на филм за това по какъв начин България е попречила на Хитлер, съобщи пред ЕТА, че методът на Бъчварова към историята е " агитационен ". Той добави, че в българските " неонацистки кръгове " постоянно може да се прочете, че " евреите не са признателни, че са били избавени ".

Комфорти сподели, че преди този момент Бъчварова е била поканена да изложи мнение за публиката на собствен филм за тази история, до момента в който той е бил в развой на основаване. " Тя съобщи, че няма да пристигна, тъй като това е антибългарско събитие ", показа Комфорти. " Българските публични лица се пробваха да употребяват тази история " за спасяването на евреите " и превишиха филантропичния си заем ", сподели той.

Джаки Видал, ръководител на основания в Яфа Дом на българското еврейско завещание, съобщи, че той е изпратил поканата до посланика. " Не получих отговор и не знам каква е повода ", сподели той, като добави, че е схванал, че тя участва на гала за удостояване на паметта на Димитър Пешев, " един от най-големите спасители на българските евреи ". Пешев беше прогермански политик, който все пак се намеси, с цел да попречи на цар Борис да депортира своите евреи през 1943 година

" България в действителност има доста похвална заслуга във връзка с Холокоста ", счита юрист Розензафт. " Факт е, че 48 000 евреи от България не са били депортирани в лагерите на гибелта и по тази причина са оживели. Факт е също, че този развой не е управителен от цар Борис. ” Спасяването е, сподели той, инициирано от българските православни църковни епископи, Софийския митрополит Стефан и Пловдивския митрополит Кирил – и двамата бяха приети посмъртно дружно с Пешев от Яд Вашем, израелският орган за история на Холокоста и мемориали.

През март, съгласно онлайн изданието Balkan Insight, българската журналистка Еми Барух изпрати отворено писмо до българския президент Румен Радев, в което сподели, че се притеснява, че годишнината от спасяването на българските евреи може да бъде " употребена за политически цели ".

" Известни са имената на всичките 11 343 души, качени в пломбирани вагони и депортирани в Треблинка от българската полиция и войска. Известно е и отношението на българските бойци и офицери към тях от името на страната и под българското знаме. Документирана е удивителната свирепост в последните дни от живота им. Безразличието към нещастието на тези, чиито последни мигове живот са минали под контрола на Българската войска и полиция, демонстрира необикновен честен банкрут ", написа тя.

От Джерузалем пост

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР