Поскъпването на газа ще повлияе негативно, тъй като следва повишаването

...
Поскъпването на газа ще повлияе негативно, тъй като следва повишаването
Коментари Харесай

Икономист: Трудно ще има таван на цената на газа

" Поскъпването на газа ще повлияе отрицателно, защото следва повишението и на други цени. Плащането на Русия в рубли общо взето няма безусловно никакъв смисъл и просто трансферира избрани опасности от съветската страна към нас, без да основава никаква гаранция, че Русия ще получи някакви пари. Тя е заинтригувана да получи точно валута, а не рубли, които може да си напечата. Това е едно малко неуместно искане, което по-скоро е подбудено от основание за авторитет, в сравнение с да има някакъв действителен стопански смисъл ", разяснява макроикономистът проф. Ганчо Ганчев.

По думите му инфлацията към този момент е двуцифрена и е доста мъчно да се планува какъв брой ще стане, защото не знаем с какъв брой ще нарастне действително газът. Той обърна внимание, че инфлацията зависи освен от цената на газа, само че и от доста други фактори.

" При таван на цените на газа би трябвало да има някакъв източник, който да покрие разликата сред лимитираната цена на държавното управление и цената, по която ще купува бизнесът. Тези благоприятни условия са доста лимитирани, защото бюджетът към този момент е на недостиг, надали ще може да разчитаме на някакви по-големи доходи. Аз съм скептично надъхан по отношение на опцията да бъде подложен таван на цената на газа ", съобщи проф. Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Макроикономистът посочи, че сме във валутен ръб и нямаме доста работещи решения за битка с инфлацията, защото Централната банка не може да организира антиинфлационна политика.

Проф. Ганчев акцентира, че е доста значимо Европейски Съюз да има групово решение. Според него за инфлацията ще бъде доста значима политиката на Европейската централна банка, а от позиция на взаимоотношенията с Русия и цената на газа е доста значима единната политика на Европейски Съюз.

" Известно понижаване на цените на газа е допустимо, в случай че се реализира съглашение с Азербайджан за доставки. Според мен е реалистично да чакаме едно повишаване на газа в порядъка на 20-25%. Транспортирането на сила от Украйна към България би било позитивно, тъй като това би могло да разреши да стабилизираме цената на електрическата енергия на българския пазар. Също по този начин да реекспортираме украинска електрическа енергия. Това, естествено, би се отразило позитивно на българската стопанска система ", изясни експертът.

Той означи, че в този момент е моментът България да подписа дълготрайни доставки, в това число и за полутечен газ, и вероятно да потърси други благоприятни условия за превозване на газ към страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР