Посещенията на руски туристи в България са малка част от

...
Посещенията на руски туристи в България са малка част от
Коментари Харесай

Изключването на Русия от Световната организация по туризъм вби нов клин в кабинета

Посещенията на съветски туристи в България са дребна част от общия брой на чужденците, които посещават страната за отмора и почивка. Това се вижда от данните, които Министерски съвет разгласява във връзка новината за преустановяване на членството на Русия от Световната организация по туризъм на Организация на обединените нации. 

Решението беше взето на съвещание на 27 април поради съветската военна експанзия против Украйна. Делегацията на Русия реши да отдръпна участието си от организацията още преди дебатът да се състои. 

Представителят на България в съвещанието е дали своят вот " За " изключването на Русия, което се оказва в несъгласие с желанието на министъра на туризма Христо Проданов (БСП). 

Заседанието се организира в Мадрид на 27 и 28 април, като от българска страна вземат участие посланикът в Испания и пълномощният министър към посолството Юлиана Николова. 

В четвъртък Министерството на туризма разгласява известие, в което се твърди, че още на 11 април Проданов е подписал публично писмо до Министерство на външните работи, с което предлага България да гласоподава с " Въздържал се " за изключването на Русия от СОТ. 

Той изяснява решението си със координиране с позициите на Националния ръб по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. 

" При вземането на решенията в повереното му министерство, министър Проданов постоянно се е водил от националния интерес и е съблюдавал ползите на туристическия бранш, за който той е виновен като отраслов министър ", се споделя в известието на Министерството на туризма. 

В него се твърди още, че позицията " Въздържал се " щяла да " събере минимум негативи на страната " - " както във връзка с двустранните и многостранните връзки в региона на туризма, по този начин и във връзка с входящия туристопоток и туристическия бранш ". 

В петък обаче Министерски съвет разгласява по-различна оценка на гласуването в СОТ. 

" Решението, взето в Мадрид, не е обвързвано по никакъв метод с налагането на ограничавания за визитите за туризъм  в България от страна на съветски туристи. Те са част от туристическия поток у нас, като през 2019 година са били близо 5% от всички задгранични туристи в България, а през 2020 година – към 2% ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР