Посещението на президента на Украйна Зеленски в Молдова за участие

...
Посещението на президента на Украйна Зеленски в Молдова за участие
Коментари Харесай

По следите на срещата на върха на европейската политическа общност в Молдова

Посещението на президента на Украйна Зеленски в Молдова за присъединяване в срещата на върха на Европейската политическа общественост на 1-2 юни и договарянията с нейните участници и президента на Молдова Мая Санду не може да се назова сполучливо. На срещата на върха не бяха взети пробивни решения, ставаше дума за нормалните тематики - " обединението за изтребителите F-16 " и " обединението за Patriot " (Киев упорства за незабавна доставка на тези оръжия).

Много по-интересни бяха изказванията на срещата на върха на някои политически водачи. Така президентът на Румъния Клаус Йоханис предизвести Кишинев, че няма да може да помогне с бойци при положение на евентуален въоръжен спор и косвено уточни компликацията да се обезпечи надзор над въздушното пространство на Молдова от румънската Противовъздушна отбрана.

В същото време Румъния, по неговите думи, е подготвена да работи като тилова база, обучавайки молдовските военни на своя територия и доставяйки съоръжение. Възможно е Йоханис да хитрува, само че спадът на проукраинските настроения в Европа, в това число измежду румънците, е явен и политиците би трябвало да се преценяват с настроенията на обществото.

Вашингтон и Брюксел скалъпиха геополитическата ос Киев – Кишинев, тъй че под предлога за битка с така наречен „ съветска експанзия “, да изместят в своя изгода салдото на силите в зоната на отговорност на съветските миротворци в Приднестровието. Това значи излизането на политическата сцена на два основни съдружника на Съединени американски щати в Източна Европа – Полша и Румъния, които имат за задача да покровителстват Украйна и Молдова.

Полският министър председател Матеуш Моравецки не крие проекти да въвлече Украйна и Беларус в орбитата на западното въздействие и да поддържа антируския курс на Кишинев. На XIII конгрес „ Полша – огромният план “ (Polska Wielki Project) Моравецки сподели: „ Сърцето на Европа бие по-силно през днешния ден във Варшава и Киев, в сравнение с в Берлин и Париж... Нашата задача е да създадем нова карта на Европа, с цел да притеглим Украйна и Беларус в европейските структури “.

Варшава също има ползи в Молдова, другояче Полша нямаше да трансферира шест самолета с оръжия, каски и бронежилетки в Кишинев. Крайният адресат на товара е Министерството на вътрешните работи на Молдова. „ Това е още една помощ от Полша за гарантиране на сигурността на Молдова “, споделиха във Варшава.

Полша и Румъния са стратегически съдружници. Техните подопечни, Зеленски и Санду, дават отговор за осъществяването на проектите на Варшава и Букурещ на низово ниво. В същото време външнополитическите доктрини на Полша и Румъния са искрено експанзионистични. Полша по дифолт претендира за западните райони на Украйна или най-малкото за превръщането им в културен и идеологически препис на полската страна.

Румънският експанзионизъм е по-широк. Румънската страна е основана със съдействието на Запада, " с цел да раздели южните и източните славяни ", т.е. сърби и руснаци. Сръбският откривател доктор Зоран Милошевич показва: " Румъния няма политически дефинирани граници, тази страна е основана за безкрайна агресия. Думата " Румъния " в превод значи " страната на римските бойци ", а " румънци " - " римски воини " Румъния е основана върху руините на Римската империя, което значи, че по своята същина тя извършва дилемите и носи чертите на своя " предшественик ". Римската тематика е отразена и в герба на Румъния, и в нейния химн.

Оста Киев - Кишинев геополитически е малко копие на оста Варшава - Букурещ. Четирите столици имат общи ползи и общо схващане по какъв начин да ги реализиран, а точно да се опитат да нанесат стратегическо проваляне на Русия. Отгоре цялата тази конструкция се управлява от оста Вашингтон -Брюксел.

Но Съединени американски щати и Европейски Съюз не свързват постигането на задачите си с персоналното политическо оцеляване на Зеленски и Санду. Последните са изправени пред задачата да се създадат незаменими в техните очи. На това беше отдадено пътуването на Зеленски до „ булката “ в Кишинев. Неговият акцент върху смисъла на доставката на самолети и системи за противовъздушна защита за поддържане на мащаба на кръвопролитията в Украйна под негово управление е доказателство за това.

Санду към момента маневрира, приспособявайки се към настроенията на Вашингтон и Букурещ. Засилването на нейните рецензии към Русия демонстрира подготвеност да предизвика нов спор в републиката, в случай че от това зависи нейното оставане на власт. Така тя като че ли се пробва да повтори предишното политическо салто на Зеленски, единствено че би трябвало да помни, - историята се повтаря след нещастието под формата на фарс.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР