Посещението на президента и емира на Обединените арабски емирства Мохамед

...
Посещението на президента и емира на Обединените арабски емирства Мохамед
Коментари Харесай

„Барутното буре на света“ няма намерение да се взривява

Посещението на президента и емира на Обединените арабски емирства Мохамед бин Зайед Ал Нахаян в Русия беше ненадейно за необятна аудитория: пътуването беше оповестено в понеделник, а през вчерашния ден той към този момент беседва с Владимир Путин в Санкт Петербург.

Като съществена тематика за срещата на двамата водачи външното министерство на ОАЕ незабавно уточни " съдействието за реализиране на ефикасни политически решения " на рецесията в Украйна. Но дневният ред на диалога сред двамата водачи, несъмнено, се оказа доста по-широк: обстановката на енергийните пазари, Сирия, обстановката към Запорожката атомна електроцентрала. Може единствено да се допуска, че президентите са говорили и при закрити врата, само че няма подозрение, че най-наболелите въпроси са попаднали в полезрението им, а те стават от ден на ден и повече с всеки минал ден.

Всъщност на срещата в Санкт Петербург ръководителят на ОАЕ действаше като представител освен на своята страна, само че и на всички монархии от Персийския залив. Като се има поради какъв брой бързо се развиват събитията, е належащо постоянно сверяване на часовника от най-високо равнище, защото има забележителен брой опасности, на които би трябвало да се противодейства дружно.

Близкият изток като цяло и районът на Персийския залив в частност са в доста сложна обстановка с доста закани, надвиснали над тях и страните от района са принудени да мислят за личното си оцеляване - оцеляване в дословния смисъл на думата.

Както знаете, в продължение на доста десетилетия монархиите от Персийския залив бяха част от американската зона на въздействие и бяха доста значим сътрудник на Съединени американски щати. Сътрудничеството беше взаимноизгодно: Щатите в действителност получиха надзор над международния петролен пазар, като районът беше под американския боен „ чадър “, което е извънредно значимо, защото Близкият изток с право се назовава „ барутното буре на планетата “.

В допълнение, страните от Персийския залив в продължение на доста години чакаха да получат още един извънредно значим бонус от партньорството с Щатите - модернизацията. Регионът е надълбоко предан на своите обичаи, само че неговите елити от дълго време са разбрали, че петролът не е безконечен: откакто дъждът от долари, който се излива върху техните страни, пресъхне, тогава ще стане въпрос на доста малко време преди нормалната бедуинска беднотия, царяща тук от хиляди години, да се завърне. Това значи, че би било напълно разумно да се употребяват съществуващите благоприятни условия, с цел да се положат основите за нов пробив - софтуерен, промишлен и по този начин нататък - благодарение на високоразвитите и напреднали Съединени американски щати. И американците неведнъж са им обещавали това. И всякога се отмятаха.

А по-късно и военната отбрана на американците се провали. Преди две години и половина Съединени американски щати извозиха от Саудитска Арабия зенитно-ракетните системи „ Пейтриът “, които покриваха петролните рафинерии на страната и бяха атакувани от йеменските бунтовници хусити. А усилването на либерално-левите сили в американските държавни структури докара до там, че прагматичната политика на Съединени американски щати, които в никакъв случай преди не са се намесвали във вътрешните работи на близкоизточните монархии, беше сменена от рецензия за неналичието им на народна власт и безчет грехове против прогресивното човечество.

Като цяло от няколко години пред водачите на района се обрисуват извънредно неподходящи вероятности за техните страни и персонално за тях. Именно това подтикна тези страни към доближаване с Русия и основаването на формата ОПЕК+, който работи в полза на участниците, а не на Съединени американски щати.

Е, тази година разсея всички илюзии и очаквания, които някой би могъл да има за отиващия си международен хегемон: Щатите пред очите на целия свят целеустремено унищожават континентална Европа, която, каквото и да се приказва, принадлежи на същата западната цивилизация. Очевидно е, че англосаксонците ще употребяват всичко останало за личното си избавление, без никакво съмнение.

И Близкият изток е първи на опашката.

По-скоро Украйна беше първа, само че резултатът от нейното запалване не беше толкоз огромен, колкото се очакваше. Европа, несъмнено, се срутва с ускорени темпове, само че Русия освен показва впечатляваща резистентност, само че и съумява да поддържа темпото на работа в други области на активност.

Това значи, че районът на Близкия изток и страните от Персийския залив са изправени пред недвусмислена и доста сериозна опасност.

В момента западният мейнстрийм непосредствено упреква ОПЕК+ и съответно Саудитска Арабия, че оказва помощ на съветската спецоперация в Украйна. Това, по-специално, написа „ Вашингтон “. Така поясниха решението за понижаване на производството на нефт, взето от картела предходната седмица.

Отговорът на американците не закъсня. Конгресът на Съединени американски щати приготвя законопроект за прекъсване на доставките на американски оръжия за саудитците, което значи още по-голямо военно намаляване на най-важната страна в района.

Освен това американците към момента разполагат с мощни неофициални принадлежности за въздействие в Близкия изток. Например, тъкмо в този момент - за прощален път през последните години - Иран би трябвало да се оправи с вълна от вълнения, раздухана от нищото, и този път източникът ѝ е кюрдската общественост.

Отношенията сред Техеран и монархиите от Персийския залив обичайно са доста комплицирани, само че в тази ситуация последните не могат да бъдат удовлетворени, тъй като всички страни от района са в една лодка, която Щатите имат намерение да подпалят и потопят. И безусловно всяка страна в тази част на планетата може да си получи сходни проблеми. Да не приказваме, че американците разполагат с изцяло неконвенционални оръжия под формата на следени от тях радикални организации, които могат да отприщят против който си изискат.

В резултат на това, с цел да се оправи с идната геополитическа стихия, районът се нуждае от съдружник, който с изключение на мощна стопанска система, владение на редица сериозни технологии, впечатляваща граница на сигурност и доста други преимущества, неведнъж е потвърдил своята дарба да устои и да победи във военната борба със Съединени американски щати и НАТО и даже в обстановки, когато ситуацията явно не е в негова изгода.

Чудя се кой ли може да е това?

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР